21.6.2018

Bagley, Desmond: Andien vangit

Desmond Bagley
Andien vangit

WSOY 1966
The high citadel 1965

”Tilauslennolla oleva Dakota kaapataan ilmassa ja pakotetaan laskeutumaan. Henkiinjääneet joutuvat vuorten armoille ilman aseita ja ruokaa. Konekivääri laulaa vastapäiseltä huipulta. Pakotietä ei ole. Ei muuta kättä pitempää kuin lontoolaisen tiedemiehen kyhäämä alkeellinen kivitykki. Kaksi lähtee hakemaan apua, muut jäävät loukkuun: ylhäällä Andien pilviä hipova huippu, alhaalla hampaisiin saakka aseistautunut tappajien joukko, joka hitaasti lähestyy.
Ehtiikö apu ajoissa?”

Tim O’Hara on Korean sodan lentäjäsankari, mutta koettuaan kiinalaisten vankileirin kauhut, hänestä ei ollut enää juuri mihinkään. Hän lensi työkseen Etelä-Amerikassa vanhaa Dakotaa (ilmeisesti kyseessä on legendaarinen DC 3). Eräällä lennolla kone kaapataan ja pakotetaan laskeutumaan korkealle Andeille raivatulle tilapäiskentälle. Kone tuhoutuu ja muutama matkustaja kaappaajan lisäksi menehtyy. Osoittautuu, että yksi matkustajista on Cordilleran entinen presidentti Aquillar, joka on veljentyttärensä Benedettan kanssa palaamassa maahansa estämään kommunistien vallankumousta. Kaappaajan tarkoitus oli saattaa Aquillar kommunistien käsiin. Nämä olivatkin tulossa laskupaikalle, mutta olivat juuttuneet rikkoontuneen sillan taakse. Pelastuneet ovat loukussa jäisten huippujen ja rotkon välissä ja ainoaa ulospääsytietä – rikkinäistä siltaa – kommunistikapinalliset pitivät hallussaan ja yrittivät korjata. Neuvokkaat matkalaiset rakentavat kekseliäitä aseita, pitävät puoliaan ja estävät vallankumouksellisten sillankorjauksen. Kaksi matkalaista lähtee vuorten yli epätoivoiselle matkalle hakemaan apua toisten jäädessä viivyttämään ylivoimaista kapinallisjoukkoa.

Kyseessä on todella jännittävä ja mielenkiintoinen seikkailukirja. Bagley saa kuin saakin ujutettua karheaa romantiikkaa tarinaan mukaan. Tämä on parhaita lukemiani seikkailujännäreitä.

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 6/1966: ”Tässäkin kirjassa tapetaan, tarkoituksellisesti. Kuitenkin saattaa parkkiintunut lukija huokaista tyytyväisenä löydettyään "vanhanaikaisen" jännityskirjan, jossa tosin politiikalla on osansa, mutta vanhalla, rehellisellä tavalla, vallankumoukseen ja muuhun turvalliseen rekvisiittaan liittyvänä. Cordilleran mielikuvitusvaltion Andeilla tapahtuva vallasta syöstyn presidentin paluuseen liittyvä jännittävä episodi on kerrottu sujuvasti dialogia käyttäen. Lopussa tosin asiat sekaantuvat, niin kuin vallankumouksessa luonnollisesti kuuluukin, niin että juonen selkeys kärsii. Ajanvietteenä kirja puolustaa paikkaansa, kesälukemisena varsinkin.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti