26.6.2018

Innes, Hammond: Pohjantähti

Hammond Innes
Pohjantähti

Otava 1975
North Star 1975

”Lähi-Idän sodan, öljykriisin, energiapulan ja hintojen nousun ravistellessa oli Pohjanmeren öljy äkkiä kaikkien huulilla.
Mike Randall, taloustieteilijän uran hylännyt troolarin kapteeni etsii menneisyyttään synnyinsaareltaan Shetlandista. Siellä hän joutuu keskelle armotonta kamppailua Pohjanmeren öljystä ammattiyhdistysliikkeen pelinappulana – Randallia kiristetään osallistumisesta telakoitten lakkoihin. Öljynporauslautta North Star on tuhottava silläkin uhalla, että meren pohjasta pulppuava raakaöljy saastuttaisi koko Shetlandin rannikon ja hävittäisi alueen pääelinkeinon, kalastuksen. Sopivalla hetkellä poikki räjäytettävät ankkurikaapeli ja kolmenkymmenen solmun nopeudella ärjyvä myrsky huolehtisivat lautan tuhosta. Ja tapahtumien taustalla vaikuttaa koko ajan outo arpikasvoinen mies, Randallin Espanjan sodassa kuolleeksi luultu isä, toisen maailmansodan aikainen kaksoisagentti ja anarkisti.
Aito Innesiä – jättiläismäisen öljynporauslautan ja pienen troolarin taistelu ihmistä ja myrskyävää merta vastaan.”

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 11/1975: ”Heikko, uskonsa menettänyt mies, jota ajetaan takaa sabotaasiyrityksen silminnäkijänä, lämmin, voimakas Shetlannin nainen, myrskyävä meri. Juonessa lisämausteina kuolleista herännyt arpinen isä, aatteensa puolesta mitä vain tekevät anarkistit, ammattiyhdistysliikkeen kuviot - siinä Innesin tämänkertaiset raamit. Hän kirjoittaa edelleen vetävästi, kuvatessaan troolarin työtä ja öljynporauslautan arkea jopa loisteliaasti, mutta pakollinen juoni kiemuroitsee yhä sekavammin, avoin loppu sotkee vähän lisää ja vasta takakannesta selviää Mike Randallin isän kaksoisagentin rooli. Mielenkiintoinen taloudellisen vallan analyysi jää myös harmittavasti kesken, jos sitten pistää lukijan mietiskelemään? Sankari kun unohtaa harmit lämpimän Gertruden sylissä.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti