26.6.2018

Hall, Adam: Kobrat kohtaavat

Adam Hall 
Kobrat kohtaavat

Tammi 1977
The Kobra Manifesto 1976 

”Tietäen kuten aina elävänsä laina-ajalla Salaisen Palvelun agentti Quiller ottaa vastaan tehtävän, joka on jo ryöstäytymässä käsistä agentin toisensa jälkeen saatua surmansa tai kadottua jäljettömiin.
Kansainvälinen terroristiryhmä Kobra aikoo hankkia palestiinalaisille ydinpommin. Kaavat se aikoo kiristää Yhdysvaltain puolustusministeriltä kaappaamalla tämän tyttären. Kobra on jo näyttänyt voimansa: rautaesiripun takaa tullut lentäjä on syöksynyt maahan koneineen ja kuollut kuiskattuaan vain yhden sanan: Kobra...

Kambodsassa palmujen alla kahviaan maisteleva mies on lentänyt rytisten selälleen luodin murskatessa hänen kallonsa... Amazonin yössä nainen ampuu hitaasti kuusi laukausta, jokaisen tappaakseen...Valkoisessa talossa Quillerin yhdysmies kuolee, ennen kuin he ehtivät kohdata. Kobra on toiminut.
Tehtävässään Kobraa vastaan Quiller joutuu ajamaan asiat lähemmäs räjähdyspistettä kuin koskaan aikaisemmin. Quiller, agentti joka alkaa jo olla koko maailmassa tuttu kirjojen lehdiltä ja filmeistä, kiristää lukijan hermot lähelle katkeamisrajaa.”
"Olen tällä alalla todistaakseni arvoni. Minua pelottaa ajaa asiat räjähdyspisteeseen - siksi minä teen sitä jatkuvasti, todistaakseni että en pelkää."

Varjoasiamies Quiller lähetetään paikasta toiseen ympäri maailman, eikä hänelle oikeastaan edes kerrota mistä kaikessa on kyse. Heppu on alinomaa vaarassa tulla ammutuksi ja räjäytetyksi. Kuin ilmaan hosuen hän säntää ympäriinsä. Kyse on lopulta Yhdysvaltain puolustusministerin tyttären kidnappauksesta ja lunnaina vaaditaan ydinasetta. Ei hätää, varjoasiamies pelastaa maailman.  

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 2/1978: ”Agenttimystiikkaan kuuluu tavaton salaperäisyys ja asioiden sanominen lukijalle käsittämättömin termein. Vaatii suunnatonta etukäteismielenkiintoa paneutua tällaiseen kirjaan niin perin juurin, että langat pysyvät käsissä. Kirjailija joka tapauksessa tekee parhaansa lukijan ärsyttämisessä. Tappaminen on agentin luonnollisista luonnollisin tehtävä. Kysymättä miksi ja oman henkensä uhalla Quiller (mikä mahtava ja vertauskuvallinen nimi) tappaa kaikki, jotka on käsketty tappaa. En näe tarvetta tällaiselle ajanvietteelle.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti