26.6.2018

Hall, Adam: Yhdestoista hetki

Elleston Trevor (Adam Hall)
Adam Hall 
Yhdestoista hetki
  
Kirjayhtymä 1968
The 9th Directive 1966

”Mitä ovat ammattilaiset? Sorbi, Hideo, Zotta, Kuo – he ovat ammattimurhaajia. He ovat alansa asiantuntijoita, ja jokaisella on juuri omalle luonteelleen sopivin menetelmä: nailonköysi, veitsi, pommi… Mongoli Kuo käyttää ampuma-asetta. Kuka on Henkilö? Hän on Erittäin Tärkeä Kuninkaallinen Henkilö (V.I.R.P) Englannin kuningattaren edustaja Bangkokissa. Häntä odotetaan juhlamenoin. Ja Kuo odottaa häntä – asein. Kuka on Quiller? Hän on vakoilija (Quiller on peitenimi). Hän on erikoistunut salamaoperaatioihin. Nyt hän on saanut tehtäväkseen estää V.I.R.P:ia kohtaan suunnatun murhayrityksen.” 

Quiller komennetaan Bangkokiin korkea-arvoisen brittiläisen Henkilön vierailun aattona. Henkilö on uhattu murhata vierailun aikana ja Quillerin tehtävänä on keksiä kuka on hankkeen takana ja miten murha aiotaan tehdä. Hän päätyy jäljittämään mongolia nimeltä Kuo. Osoittautuu, että murhahuhu onkin vain harhautusta eräälle toiselle hankkeelle. Quiller toimii mieluiten yksin, mutta mukana on sähläämässä muitakin tahoja. Quillerin järjestö on niin salainen, että sitä ei virallisesti ole olemassakaan. Sankari tietysti päihittää puoli kuoliaanakin konnat. Jännäri on jännä, mutta miehinen uhoilu menee liiallisuuksiin.  

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 10/1968: ”Hyvin tärkeä Hyväntahdon Lähettiläs aiotaan murhata. Salama-agentti Quiller saa tehtäväkseen tappaa tappajan ennen murhaa. Hallin uusin on minusta edellisiä (esim. Berliinin muistiota) jännittävämpi, sen juonirakenne tasapaksua kaavaa monipuolisempi tappajan murha aloittaa vain uuden jännitysjakson - ja kovan pelin tuntu on asiansa taitavan tekijän työtä. Hall ei myöskään mässäile raakuuksilla tai ylenpalttisella seksillä, vain hiukan siteeksi. Lajissaan jäntevää, jos totista työtä.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti