24.6.2018

Crofts, Freeman Wills: S/S Jane Vosperin haaksirikko

Freeman Wills Crofts
S/S Jane Vosperin haaksirikko
 
Jalava 1987 - Jännityksen mestarit 10
The Loss Of Jane Vosper 1936


"Etelä-Amerikkaan matkalla oleva rahtilaiva uppoaa salaperäisten räjähdysten jälkeen lähellä Madeiraa. Tapahtunutta tutkiva vakuutusetsivä katoaa ja tarkastaja French ottaa jutun hoitoonsa. Sinnikkäiden tutkimusten jälkeen French pääsee kylmäveristen rikollisten jäljille.
S/S Jane Vosperin haaksirikko on ensimmäinen suomennos Croftsilta yli 30 vuoteen. Tämä dekkarinlukijoiden suosikkikirjailija muistetaan useista suomennetuista kirjoistaan, joista viimeksi otettiin uusia painoksi 1950-luvulla. S/S Jane Vosperin haaksirikko kuuluu eittämättä Croftsin parhaiden teosten joukkoon."


French seuloo tosiasioita järjestelmälliseen tapaansa. Kaikki seikat tarkistetaan ja vähitellen uurastus tuottaa tuloksia. Tämän hepun tutkimusmetodit ovat loogisia ja suorastaan matemaattisia, toisin kuin esimerkiksi komisario Maigretin päämäärätön nuuskiminen. Mukava kirja. Monissa vanhan ajan romaaneissa kiinnitetään erikoista huomiota henkilöiden juomiseen ja tupakointiin. Croftsin kirjoissa ei niinkään kallistella lasia, mutta tässä kirjassa on tuon ajan tyypillinen huomautus tupakoinnista. ”Alexander otti taskustaan rasian ja valitsi huolellisesti siitä savukkeen” (s.87) Miksi se piti huolellisesti valita? Eivätkö kaikki savukkeet olleet samanlaisia? Tällainen huolellinen valinta kuvataan monien kirjailijoiden teoksissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti