23.6.2018

Doyle, Arthur Conan: Viimeinen tervehdys

Conan Doyle 
Viimeinen tervehdys
 
The Crime Corporation 1988 
His Last Bow 1917

Kirja sisältää Sherlock Holmes -tarinat ’Wisteria Lodge’, ’Keltainen pahvirasia’, ’Punainen ympyrä’, ’Bruce-Partingtonin piirustukset’, ’Kuoleva salapoliisi’, ’Lady Frances Carfaxin katoaminen’, ’Paholaisen jalka’ ja ’Viimeinen tervehdys.’ Nämä tohtori Watsonin muistelmat sijoittuvat 1800 ja 1900 -lukujen vaihteeseen.

Ensimmäisessä tarinassa muuan heppu kutsutaan Surreyhin viettämään viikonloppua. Herätessään aamulla hän huomaa isäntäväen kadonneen. Myöhemmin talon isäntä löytyy kuolleena lähistöltä. Sherlock Holmes selvittelee juttua jossa törmätään Voodoota harrastavaan mulattiin. ”Tämä mies on täydellinen raakalainen, vahva kuin työhevonen ja raivokas kuin paholainen…emme saa hänestä irti kuin murahduksia.” Kyse on lopulta kahden ulkomaalaisryhmän välien selvittelystä. 

Keltaisessa pahvirasiassa lähetetään ikäneidolle kaksi irti leikattua korvaa. Niinpä Holmes ja Watson matkustavat junassa kuumana elokuisena päivänä Lontoosta Croydoniin tapausta tutkimaan. Monitaitoinen etsivä on tutustunut myös anatomiaan, joten korvien muodotkaan eivät tuota hänelle vaikeuksia ja hän ratkaisee jutun. 

Punainen ympyrä on napolilainen salaseura. Muuan vuokraemäntä tulee Holmesin puheille valittamaan kummallisesta vuokralaisesta, joka ei lainkaan poistu huoneestaan. Salapoliisimme tulkitsee valomerkein annetun salasanoman ”..työntäen innokkaat, teräväpiirteiset kasvonsa vasten ikkunaruutua” ja selvittää tämänkin jutun. Osoittautuu, että kyseessä on salaseuran kostajaa paossa olevan miehen puoliso. 

Neljännessä tarinassa Bruce-Partingtonin sukellusveneen piirustukset ovat kateissa. Whitehallissa työskentelevä Mycroft Holmes pyytää veljeään apuun. Lontoossa on jo monta päivää vallinnut sankka sumu ja Sherlock on jo pitkästynyt toimettomuuteen. Hän päättelee, että epäilty varas ei olekaan jäänyt maanalaisen junan alle, vaan on surmattu muualla ja pudotettu junan katolle, josta ruumis on vierähtänyt vaihteiden kohdalla maahan. Loppu onkin sitten helppoa ja kuollut nuorimies paljastuu sankariksi, vaikkei se taida surevaa tyttöystävää paljon lohduttaa. 

Yksityisetsivämme esittää näyttelijänkykynsä tarinassa Kuoleva salapoliisi. Eräs murhaaja tekee tunnustuksen Holmesille luullen tämän vetelevän viimeisiään sairasvuoteella. Watson on sängyn takana todistajana ja näin konna saadaan kiikkiin. 

Seuraavassa tarinassa mannermaalla matkusteleva Lady Frances Carfax katoaa. Tällä kertaa Watson saa toimia vainukoirana ja matkustaa Lausanneen ja Badeniin. Konnana on tällä kertaa huijari joka esiintyy mm. ystävällisenä pappismiehenä. Holmes pelastaa Ladyn joutumasta elävältä haudatuksi. 

Paholaisen jalka on puolestaan poppamiesten yrtti joka tekee hulluksi tai tappaa. Kumpaakin tapahtuu tässä ilmeisesti karmivaksi tarkoitetussa tarinassa.

Viimeinen tervehdys – Sherlock Holmesin loppusanat – on vakoilujuttu. Saksalainen asiamies von Borg paljastetaan ja vähältä pitää, ettei englantilaisten kyläkapakoiden uudeksi nimeksi tule ’Sätkivä preussilainen’.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti