26.6.2018

Innes, Hammond: Kasvot ampuma-aukossa

Hammond Innes
Kasvot ampuma-aukossa

Otava 1962
The Trojan Horse 1940

Mukava ja jännittävä kertomus sodan aikaisesta Lontoosta. Takaa-ajettu uudentyyppisen moottorin keksijä kertoo uskomattoman tarinansa asianajaja Andrew Kilmartinille. Saksalaismieliset teollisuustahot yrittävät kaapata hänen keksintönsä ja viedä sen vihollismaahan. Asialla on niin korkean tahon miehiä, ettei poliisi usko tarinaa, vaan Andrewin on itse otettava asiasta selvää. Kaverinsa Davidin ja keksijän tyttären Freyan kanssa hän pääsee uskomattoman röyhkeän petoksen jäljille. He joutuvat jännittävään seikkailuun ja moniin vaaroihin.

Andrew joutuu teljetyksi pieneen laatikkoon ja luulee jo menettävän järkensä, mutta pääsee pakoon maan-alaisesta tyrmästään viemärien kautta. Petturit saavat moottorin kaapattua ja lähettävät sen Suomeen lähtevän sotatarvikelaivan mukana pois maasta. Laivan on määrä suunnata matkansa lopulta Saksaan. Sankarimme ovat laivalla mukana ja pelastavat kallisarvoisen keksinnön ja henkensä. Harvinaisen jännittävä ja mukava kirja. Romanssin poikanenkin on mukana tarinassa, mutta loppu siitä jää lukijan mielikuvituksen varaan.

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 6/1962: ”Tapahtumapaikkana on sodanaikainen Englanti, ja romaani alkaa varsin lupaavan ja erikoislaatuisen vakoilutarinan merkeissä. Mutta loppupuolella kirjailijan mielikuvitus alkaa leiskua niin valloillaan, että lukija alkaa pudistella päätään. Ainakin suomalainen lukija viimeistään silloin kun Innes alkaa kertoa Suomen jatkosodasta ja avuksemme lähetettävästä aselaivasta ja siihen piilotetusta käänteentekevästä dieselmoottorista, jonka natsit yrittävät kaapata.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti