26.6.2018

Hall, Adam: Skorpionin hetki

Adam Hall  
Skorpionin hetki

Tammi 1980  
The Scorpion Signal 1979

“Selviytymisekspertti Quiller pelätyssä Lubjankassa. Brittiläisen salaisen palvelun varjoagentti Schrenk on pelätyssä Lubjankassa. Jos hän murtuu KGB:n tehokuulustelussa, tuhoutuu lännelle elintärkeä vakoilusolu ja viisitoista huippuagenttia. Jonkun on haettava Schrenk ulos. Tehtävän nimi on Skorpioni ja sen suorittajaksi valitaan selviytymisekspertti Quiller. Mutta Quillerilla ei ole vastassaan vain armoton KGB vaan pelastettava itse. Schrenk on katkeroitunut kohtelusta ja haluaa kostaa koko neuvostojärjestelmälle. Hän pelaa omaa villiä peliään, hän tähtää huipulle. Ja ensiksi hänen on raivattava tieltä lapsenvahti Quiller.”  

Tämä kirja on todella jännittävä. Quillerin seikkailu Moskovan kaduilla on kerrottu elävästi. Koska tarina on hyvin kerrottu ja juoni on jännittävä, lukija antaa kirjailijalle anteeksi agenttikliseet ja räikeät epäuskottavuudet. 

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 12/1980: Vakoilija- ja agenttikirjan lukijan tulee olla valmiiksi kirjailijan kanssa samalla aaltopituudella, muuten ei tule mitään: 100 sivua tekstiä, eikä vielä tiedä mistä on kysymys. Tässä Quiller (Hallin jatkosankari) lähetetään lähes suoraan edellisestä kirjasta kesken loman hakemaan Moskovan Lubjankasta sinne joutunutta toista agenttia. Asiaan kuuluu, että hän joutuu kiinni ja että verta vuotaa ja ruumiita syntyy. Teksti on tavanomaista sanoilla paisuttelua, tapahtumien sarja tolkutonta ryntäilyä Moskovan kaduilla. Paikallisuus on hyvin hoidettu, mutta venäjänkielisten nimien ja sanojen virheellisyys ja väärä translitterointi häiritsevät. Suomentajalla on edelleen paha virheellinen maneeri: "hän vei minua käytävää pitkin askeleemme kaikuen", "kävelin … lumi liehuen jaloissa, alkaen asettua". En pysty ymmärtämään tällaisen kirjallisuuden tarvetta.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti