25.6.2018

Greene, Graham: Takaa-ajettu

Graham Greene
Takaa-ajettu

Tammi 1973
A Gun for Sale 1936

”Murha ei merkinnyt Ravenille paljoakaan. Olipahan vain yksi uusi keikka. Mutta petosta hän ei sietänyt eikä aikonut koskaan päättää päiviään vankilassa kuten hänen isänsä joka hirtettiin. Raven lähtee ajamaan takaa pettäjäänsä ja häntä itseään ajaa takaa etsivä Mather, Kohtalokkaaksi yllätykseksi molemmille tulee juttuun sekaantuva Matherin tyttöystävä Anne. Takaa-ajetusta tulee takaa-ajava ja päinvastoin. Taistelu hyvän ja pahan välillä – mutta kumpi lopulta on kumpi? Graham Greenen Takaa-ajettu on samalla kertaa tiivistunnelmainen trilleri ja hänen parhaita psykologisia tutkielmiaan – riipaiseva kuva palkkamurhaajan yksinäisyydestä.”

Tätä kirjaa on helppo lukea – tässä ei jäädä puntaroimaan eikä maalailemaan. Juoni etenee tasaisen varmasti vaikka kertomukseen saadaankin riipaiseva ja ajatuksia herättävä ihmiskohtalon kuvaus mukaan. Tarina on filmattukin, mutta elokuvaan ei saatu päähenkilön luonnetta mukaan lainkaan.

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 6/1981: ”Vaikka Graham Greenen Takaa-ajettu ilmestyi jo v. 1936, teos on yhäti yllättävän ajankohtainen. Kylmä ja häikäilemätön palkkamurhaaja Raven surmaa nimeltä mainitsemattoman eurooppalaisen maan pasifistisen, vasemmistolaisen sotaministerin, mikä johtaa sodanuhan lisääntymiseen ja poliittisen tilanteen kiristymiseen. Ravenia on kuitenkin petetty ja hän alkaa etsiä toimeksiantajiaan. Hänestä tulee sekä takaa-ajettu että takaa-ajaja. Jäljet johtavat Englannin terästeollisuuden keskukseen ja sen huipulle. Terästeollisuus hyötyy tilanteesta osakkeiden hintojen noustessa. Greene tutkii väkivallan monia kasvoja. Teos toimii poliittisena trillerinä, mutta Greene trivialisoi nykynäkökulmasta rikollisten motiivit. Monipolvisen juonensa ja selkeän näkemyksensä ansiosta kirja kuuluu lajinsa parhaimmistoon.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti