27.6.2018

Lovesey, Peter: Vaitelias komisario

Peter Lovesey
Peter Lovesey
Vaitelias komisario

Tammi 1983
The False Inspector Dew 1982

”Walter Baranov on ystävällinen keski-ikäinen hammaslääkäri, johon hänen potilaansa Alma Webster on rakastunut hulluuteen saakka. Tilanteesta on vain yksi ajateltavissa oleva ulospääsy: Walterin sietämättömän vaimon Lydin on kuoltava...
Asteittain suunnitelma kiteytyy valmiiksi. Teon on määrä tapahtua loistolaiva SS Mauretanialla, jolla Walter vaimoineen aikoo Amerikkaan ja Alma on mukana väärän henkilöllisyyden turvin. Mutta jo ensimmäisenä yönä murha alkaa paljastua ja rakastavaiset kietoutuvat karmeaan ja samalla perin juurin hämmentävään piiloleikkiin.

Murhan tutkijaksi ilmaantuva vaitelias komisario Dew on mitä salaperäisin ja epätavallisin mies. Juuri hän vangitsi kymmenen vuotta aikaisemmin pelätyn vaimonmurhaajan, tohtori Crippelin, hyvin samantapaisissa olosuhteissa. Kuulustelutyylillä, joka tyrmäisi kokeneimmankin rikostutkijan, hän käy läpi matkustajaluettelon kaunottaret ja miljonäärit, korttihuijarit ja elostelijat - lukijan hymyhermoja hivelee ja jännitys riipoo vatsanpohjaa paljastusten edetessä vääjäämättömästi aina huikean yllätykselliseen loppuun saakka.”

Mainion kirjan tapahtumat sijoittuvat vuosisadan alkuun. Ystävällinen keski-ikäinen heppu joutuu ikävään tilanteeseen kun hänen vaimonsa haluaa muuttaa Amerikkaan. Muuan ikäneito tarjoaa ratkaisua tilanteeseen ja he punovatkin ovelan juonen. Pian ollaan matkalla SS Mauretanialla ja tutustutaan ensimmäisen luokan matkustajiin. Mukana on konnia ja miljonäärejä. Walteria luullaan kuuluisaksi salapoliisiksi ja hän joutuu tutkimaan laivalla sattuneita yllättäviä rikoksia. Hän onnistuukin hommassa lopulta ihan hyvin. Vaikka juonia punoneen pariskunnan välit viilenevätkin he eroavat toisistaan huojentuneina. Walteria odottaa kuitenkin paluumatkalla yllätys. Samoin lukijaa…

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 7-8/1983: ”Lovesey on historiallisaiheisen dekkarin harvinaisia taitajia, ja hänellä on kyky sekä maalata ajankuvaa että kehitellä ajankohtaan sopivaa jännitysaihetta niin, että lukija vielä lopussakin saa kokea jonkin yllätyksen. Tässä päätapahtumat sijoittuvat loistolaiva SS Mauretanian Amerikan matkalle heti 1920-luvun alussa, ja aviollisesta kolmioasetelmasta syntyy loppuaan kohti yhä uusia kieppejä tarjoileva dekkarijuoni. Tekijän tekniikkaan kuuluu melko verkkainen ja huolekkaasti taustoja maalaileva alkuosa ja vasta puolen välin vaiheilta alkava hämääminen ja tapahtumien kiihdytys.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti