22.6.2018

Crofts, Freeman Wills: Groote-puiston murha

Freeman Wills Crofts 
Groote-puiston murha

WSOY 1951 – Riksin sarja 11 
The Groote Park Murder 1923

Kirjan ensimmäisessä osassa löydetään radalla ruhjoutuneen miehen ruumis. Tapausta käy selvittämään eteläafrikkalainen etsivä ylikonstaapeli Vandam. Hänellä on useita ehdokkaita syylliseksi, mutta lopulta pidätetään Stewart Crawley joka kuitenkin vakuuttaa syyttömyyttään. Valamiehet eivät pääse yksimielisyyteen vaikka oikeudenkäynti toistettiin kolmen kuukauden kuluttua. Niinpä Crawley päästettiin vapaalle jalalle. Hänen viattomuuteensa ei uskottu ja vihamielisyyttä paeten hän lähtee paikkakunnalta. Hänen kihlattunsa Marion Hope on samaan aikaan sairaana ja Stewart luulee tämänkin hyljänneen hänet.

Toisessa osassa Marion matkustaa surustaan toipumaan Skotlantiin setänsä luo. Siellä hän sattumalta tapaa rakastettunsa. Tapahtumien edetessä molemmille selviää, että oikea murhaaja on yrittänyt lavastaa Stewartin syylliseksi. Stewartin joutuessa murhayrityksen kohteeksi, ylikonstaapeli Ross alkaa johtaa tutkimuksia ja monien vaiheitten kautta totuus paljastuu. Kirja on ensiluokkainen salapoliisiromaani. Ei puutu jännitystä, romantiikkaa eikä dramaattisia juonenkäänteitä. Rikostutkinta tässä Croftsin varhaistuotantoa olevassa kirjassa muistuttaa myöhempien tarkastaja French-kirjojen järjestelmällistä ja johdonmukaista tapaa. Tämä on yksi parhaista lukemistani Croftsin kirjoista ja myös parhaita lukemiani jännitysromaaneja.

Ajankuvaa: ”..molempien siltojen rintasuojuksista kohoo korkeat lauta-aidat, jotka alkuaan pystytettiin estämään ohi kiitävien junien höyryä säikähdyttämästä hevosia…”. ”Verijälkiä tavattiin veturin numero 1317 karja-aurassa.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti