26.6.2018

Innes, Hammond: Kirottu saari

Hammond Innes
Kirottu saari

Tammi 1981
Solomons Seal 1980

”Soittaessaan vanhan talon ovikelloa kiinteistövälittäjä Roy Slingsby, luulee olevansa suorittamassa rutiinitehtävää, mutta joutuukin muinoin mahtavan Hollandin merenkulkijansuvun salaisuuksien jäljille. Punatukkainen Perenna Holland ja suunnattoman arvokas laivapostimerkki heittävät Slingsbyn Australiaan, Hollandien viimeiseen alukseen. Myrskyinen matka Korallimerellä, kapinaan valmis alkuasukas miehistö, aseiden salakuljetus, arvoituksellinen kapteeni Jona Hollans ja kaunis Perenna muodostavat räjähdysalttiin yhdistelmän. Henkeäsalpaavien tapahtumien pyörteissä selviää postimerkin arvoitus ja Hollandin suvun synkkä historia…”

Tämä on korkeintaan keskinkertainen Innes-jännäri, jonka tapahtumat tiivistyvät kirjan loppupuolella - niin kuin jännäreissä on tapana. Ympäristön eksoottisuus tuo mukavaa väriä tarinaan.

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 7-8/1981: ” Innes on tuotannossaan silloin tällöin pystynyt intensiivisiin, tiivisti käsissä pysyviin jännityskertomuksiin ja höystänyt niitä usein erilaisilla tietoiskuilla. Niinpä tässäkin seikkailutarinassa mielenkiintoisinta lienee postimerkkien keräilyn, arvottamisen, painotekniikan ja historian selvittäminen, joskin Innes väläyttää kertojan lahjojaan hetkittäin myös Salomonin saarten asukkaiden kuvailussaan. Ilmeiseltä välityöltä Kirottu saari kuitenkin tuntuu: heikosti kokoonkyhätty tarina kuvaa Hollandien suvun jäseniä ja salaperäistä kirousta, veljeksien petosta, postimerkkien arvoitusta ja mustaa magiaa, Bougainvillen saarten kansannousua ja tietysti romantiikkaa ja rakkautta, joka lopussa täyttyy.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti