27.6.2018

Lovesey, Peter: Dynamiittia, dynamiittia

Peter Lovesey
Dynamiittia, dynamiittia

WSOY 1979 – Sapo 232
Invitation to a Dynamite Party 1974

”Dynamiittiliiga räjäyttelee julkisia rakennuksia Lontoossa vuonna 1884. Itse Scotland Yardistakin löytyy pommi, jolloin aletaan epäillä jonkun poliiseista auttavan anarkisteja. Komisario Cribb saa erikoistehtävän soluttautua liigaan lahjomalla petturiksi epäillyn konstaapelin. Kun Cribb kuulee kenestä on kyse, hän ei ole uskoa korviaan. Thackeray, hänen entinen lahjomaton apulaisensako lähtisi rikollisten kelkkaan! Viktoriaaniseen aikaan erikoistunut  mainio englantilainen dekkarintekijä Lovesey on ennenkin pannut komisario Cribbin selvittämään mitä hankalimpia ja eriskummallisimpia rikoksia, viimeksi Sapossa nimeltä Käsi krokotiilialtaassa. Mutta nyt sankarimme vastassa ei olekaan mikä tahansa kopla tai nurkkamurhaaja, vaan kokonainen salaliitto, joka on päättänyt riistää Irlannin Hänen Majesteettinsa määräysvallasta.”

”Pommihyökkäykset Lontoon julkisiin rakennuksiin jatkuivat vuoteen 1885. Kolme Clan-na-Gaelin asiamiestä räjähti kappaleiksi yrittäessään lennättää London Bridgen ilmaan alhaalta käsin; Gower Streetin maanalaisen asemalla räjähti; ja tammikuun 24.päivänä tapahtui kolme samanaikaista pommihyökkäystä: Lontoon Towerin Valkoisessa tornissa, Westminister Hallissa ja alahuoneen parlamenttirakennuksessa. Dynamiitti teki melkoisia tuhoja kaikissa kolmessa kohteessa. …  Vuoteen 1887 mennessä Scotland Yard oli onnistunut soluttautumaan klaaniin ja kuningatar Victorian hallituskauden 25-vuotisjuhlan yhteyteen suunniteltu tihutyö pystyttiin tekemään tyhjäksi. Klaanin asiamiehet pidätettiin. Kirjassa kuvattu sukellusvene Holland sai alkunsa klaanin taistelurahaston turvin ja Holland VIII katsottiin historian ensimmäiseksi luotettavaksi sukellusveneeksi. Yhdysvaltain laivasto alkoi tuottaa niitä vuonna 1900. Vickersin rakentamat ensimmäiset englantilaiset sukellusveneet olivat Hollandin mallin mukaisia ja Saksan U-veneet ensimmäisessä maailmansodassa oli rakennettu saman periaatteen mukaan.”

Mukava ja jännittävä tarina. Tapahtumat sijoittuvat siis todellisiin puitteisiin. Vanhaa Lontoota kuvataan mukavasti. Hieno kirja.

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 4/1979: ”Dynamiittia, dynamiittia on Peter Loveseyn (s. 1936) ilmiömäisen nopeasti kielellemme kääntyvän tuotannon tyyppiesimerkki, viktoriaaniseen Englantiin sijoittuva historiallinen dekkari, jossa ajankuvaukseen on kiinnitetty yhtä paljon huomiota kuin itse jännitysainekseenkin. Yhdistelmä toimii jo neljännen kerran varsin hyvin, mutta mitä vakavammista (ja yhä ajankohtaisista) asioista - tällä kertaa pommiattentaateista - on kyse, sitä enemmän ainakin minä kaipaisin kirjailijalta eläytymistä paitsi aikakauteen myös siinä toimiviin ihmisiin. Tässä suhteessa Dynamiittia, dynamiittia on aika sovinnainen mustavalkotuote. - Muuten: miksi Loveseyn ilmeinen oppi-isä, historiallisenkin dekkarin mestari John Dickson Carr on meillä kokonaan unohdettu?”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti