23.6.2018

Doyle, Arthur Conan: Neljän merkki

Arthur Conan Doyle
Neljän merkki

The Crime Corporation 1999
The Sign of Four 1890
 

"Sherlock Holmes ja hänen uskollinen apurinsa tohtori Watson saavat uuden tehtävän. Neiti Mary Morstanin isä on kadonnut, ja tapahtuma liittyy hävinneeseen arteeseen. Kauhea kuolema, salaperäiset kirjeet, myrkkynuolet ja Holmesin terävä äly johdattavat parivaljakon hyvin eriskummallisen rikollisjoukon jäljille.
Sir Arthur Conan Doylen teokset ovat dekkarikirjallisuuden kiistattomia klassikoita, jotka välittävät tarkan ajankuvan viktoriaanisesta, sumuisesta Lontoosta ja ympäröivästä kolonialistisesta maailmasta. Sherlock Holmesista on kaikkien salapoliisien kantaisä, jonka nokkelalle päättelykyvylle ei löydy vertaa."

Eräs neitokainen saa oudon kirjeen ja kutsuu Sherlock Holmesin ja tohtori Watsonin mukaansa kirjeessä mainitulle kohtaamispaikalle. Näin alkaa Intiasta tuodun aarteen metsästys ja puujalkaisen miehen takaa-ajo. Hevosrattailla ja höyrypurrella mennään ympäri Lontoota. Holmes käyttää suurennuslasia ja vainukoiraa rikosjahdissa ja kokaiinia luppoaikana. Watson rakastuu neitokaiseen, eikä jää ilman vastakaikua.

Näissä varhaisissa rikosjännäreissä on salaperäisyyttä tehostamassa jokin outo merkki, tässä se on ’neljän merkki’. Nykyisissä jännäreissä eivät rikolliset jätä salaperäistä lappusta jälkeensä, mahtaako oikeat rikolliset koskaan tehdä niin? On mukava lukea vuonna 1890 kirjoitettua kirjaa. Tarina on vain 114 -sivuinen, mutta parempi näin, kuin saivarrella 300 sivua. Kelpo juttu, tämän voisi lukea joskus uudestaan.

Holmes: ”Likaisen näköisiä lurjuksia, mutta luulenpa, että jokaisella on jokin pieni kuolematon kipinä sisällään. Ette voisi uskoa sitä katsellessanne heitä. Se ei näytä mitenkään a priori todennäköiseltä. Mikä outo olento ihminen onkaan!” 
(s.81)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti