21.6.2018

Bagley, Desmond: Erehdysten yö

Desmond Bagley
Erehdysten yö

WSOY 1984
Night of Error 1984

”Taistelu Tyynenmeren atolleilla. Desmond Bagleyn muistoksi hänen ennen julkaisematon romaaninsa.
Mikä Trevelyan ja hänen veljensä Mark ovat valtamerentutkijoita. Mike saa Lontooseen viestin veljensä äkillisestä kuolemasta Tyynellämerellä. Samana päivänä kun Mike saa haltuunsa Markin matkalaukun, hänen kimppuunsa hyökätään. Hyökkääjät vievät matkalaukun, mutta Mike ehtii piilottaa kaksi tärkeää esinettä: Markin salakielisen muistikirjan ja pienen mineraalinäytteen.”

Merentutkija Mike Trevelyan saa kuulla veljensä Markin kuolleen Tahitilla. Lontooseen toimitetusta Markin jäämistöstä löytyy mangaaninoduleita, jotka ovat yleisiä tyynen meren pohjassa. Miken asunto pengotaan ja Markin jäämistö varastetaan. Noduleita varkaat eivät kuitenkaan löydä ja Mike päättää tutkia asiaa tarkemmin. Analysoituaan näytteen Mike toteaa harvinaisen korkean kobolttipitoisuuden. Markin kuolemaan liittyy joitain ristiriitaisuuksia, joten Mike päättää lähteä tutkimaan asiaa. Hän saa rikkaan teollisuusmiehen kiinnostumaan asiasta ja rahoittamaan tutkimusretkikunnan. Varsinainen seikkailu koetaan sitten Tyynellä merellä, jossa häikäilemättömät konnat yrittävät päästä apajille. Mike tutustuu samalla miljonäärin kauniiseen, älykkääseen ja reipasotteiseen tyttäreen. 


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 10/1984: ”Bagleyn postuumina ilmestyvästä kirjasta on paljon myönteistä sanottavaa. Päähenkilöt ovat merentutkijoita. veljeksiä, joista toinen on kuollut Tyynellä valtamerellä epäilyttävissä olosuhteissa. Hän on ollut suuren löydön jäljillä, mutta pitänyt paikan ja osittain asiankin visusti salassa. Elossa oleva veli lähtee selvittämään sekä kuolemaa että ilmeisen suuren liikevoiton tuovien merenpohjaan hitaasti kerääntyvien metallipallojen eli nodulien salaisuutta. Tutkimusretkikunta joutuu taistelemaan härskin eteläamerikkalaisen kaivosyhtiön omistajan ja hänen psykopaatin tappajansa kanssa - psykopaattejahan tappajat melko usein nykyään ovat, jotta saadaan perustellun veristä jälkeä. Muuten tarina sujuu mukavasti, mukana on kaunis perijätärkin. Tietoa merenpohjan tutkimuksesta saa melkoisen määrän.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti