24.6.2018

Crofts, Freeman Wills: Wight-saaren arvoitus

Freeman Wills Crofts
Wight-saaren arvoitus
WSOY 1959 - Riksin sarja 24 
Mystery on the Southampton Water 1934

Joymount -yhtiön sementinmyynti laskee ja syy löytyy Chaylen uudesta pikasementistä, jota myydään halvemmalla. Joymountin heput yrittävät kuumeisesti valmistaa samantyylistä, mutteivät onnistu. Lopulta he yrittävät anastaa pikasementin valmistusohjeen kilpailijalta. Hiiviskelymatkalla heidät yllättää yövartija joka saa iskun leukaansa ja kuolee lyödessään päänsä kiveen. Rikoskomissaari Joseph French saa tapauksen selvitettäväkseen. Lisää ruumiita on luvassa ja kirjassa seurataan tutun poliisin tutkimuksia.

Tämä varhainen teollisuusvakoilujuttu poikkeaa muista French -kirjoista siinä, että lukijalle paljastetaan syylliset heti alussa. Yllätyksiä on kuitenkin luvassa. Rikoksenteon vakavat seuraukset ja moraalikysymykset tulevat tässä lukijan pohdittavaksi. Kirjailijan insinööritausta näkyy teknillisten asioiden tuntemuksena. Frenchin logiikka ja järjestelmällinen johtolankojen tutkiminen ei tule tässä kirjassa niin hyvin esille kuin esim. S/S Vosperin haaksirikossa tai Salaperäisessä laatikossa. Sinänsä kiva kirja, mutta on Croftilta parempiakin.

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa vuodelta 1935: ”Rakenteeltaan erikoinen salapoliisiromaani, jonka aiheena on erään sementinvalmistustavan salaisuuden varkaus sekä siitä johtuvat seuraukset. Omassa ajanvietekirjojen lajissaan parhaimpien ryhmään luettava.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti