26.6.2018

Innes, Hammond: Musta Surma

Hammond Innes
Musta Surma

Tammi 1982
The Black Tide 1982

”Öljyntuoksuinen, armoton meriromaani jättitankkerien maailmasta. Ja miehestä jonka ainoa intohimo oli kostaa vaimonsa kuolema.”
”On uuden vuoden aatto. Sääennuste on luvannut kiihtyvää lounaistuulta. Säiliöalus Petros Jupiter on matkalla Walesin rannikolla Englannin lounaiskärjessä. Aamulla se ajaa karille. Loppiaisena ensimmäiset öljyn saastuttamat linnut ilmestyvät Trevor Rodinin ja hänen vaimonsa Karenin mökin rantaan. He ovat nähneet kaiken ennenkin.

Trevorille ja Karenille Petros Jupiter on viimeinen pisara.
Karen ryhtyy epätoivoiseen tekoon: hän menee yksin uppoavaan tankkeriin räjäyttämään öljyä. Ja räjäyttää itsensä Petros Jupiterin mukana mereen joka kätkee lopullisesti tankkerin salaisuuden. Sillä eikö karilleajo ollut sabotaasia?
Miksi muuten aluksen kreikkalainen konemestari Speridion katoaisi jäljettömiin? Epätoivoinen, kaikkensa menettänyt Trevor päättää kostaa vaimonsa kuoleman.

Niin Trevor Rodin palaa jälleen Persianlahdelle, juonittelujen kuumaan kurimukseen, ja salaperäisellä laivalla jonka sijainti, määränpää, tehtävä ja omistaja halutaan pitää salassa hän kohtaa metsästettävänsä. Mutta lopulta Trevor huomaa olevansa itse takaa-ajettu. Petros Jupiterin, Karenin ja Speridionin salaisuus näyttää kytkeytyvän kahteen kadonneeseen tankkeriin.
Hammond Innes ei tälläkään kertaa petä lukijansa. Jännitys ja vauhti tiivistyvät loppua kohti kunnes petos ja merirosvous paljastuvat. Rohkeat päättäväiset miehet, voimakastahtoiset naiset ja armoton meri tekevät Mustasta surmasta jälleen kunnon seikkailuja kaipaavan toivekirjan.”

Heppu menettää vaimonsa öljykatastrofissa ja lähtee jäljittämään katastrofin aiheuttajaa. Seikkaillaan Persianlahdella ja Biskajanlahdella ja palataan Englantiin syytteet niskassa. Keskinkertainen jännäri.

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 7-8/1983: ” Kesäpaikallaan Walesin rannalla asustava aviopari näkee ja kokee säiliöaluksen haaksirikon ja siitä aiheutuvan meren saastumisen. Luonnonystävänä aviovaimo lähtee tuhoamaan Iiekkikulottimella öljyä, mutta saa epätoivoisessa yrityksessä surmansa. Puoliso epäilee haaksirikon johtuneen sabotaasista ja lähtee entiseen ammattiinsa perä mieheksi selvittääkseen epäiltyjä tihutöitä ja vakuutuspetoksia. Innes on luonut ajankohtaisesta aiheesta täyteliään ja tiiviin seikkailuromaanin, jossa paikoin liiallinen yksityiskohtaisuus saattaa pitkästyttää lukijaa.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti