21.6.2018

Bagley, Desmond: Surmanajo

Desmond Bagley
Surmanajo

WSOY 1985
Juggernaut 1984

”Neal Mannix tietää että edessä on hiton hankala homma. Jalkapallokentän pituisen rekan kuljettaminen savannin ja viidakon läpi on melkein mahdoton temppu. Kaikkein pahinta mahdollisuutta hän ei edes osannut ottaa laskuun. Sillä juuri kun hän on saamassa kalliin lastinsa, valtavan muuntajan perille afrikkalaiselle tilaajalle, maassa syttyy sisällissota. Jättiläisrekasta tulee hetkessä hyökkäysvaunu, pakolaisleiri, sairaala ja ruumishuone. Ja Neal Mannix saa tuntea nahoissaan, mikä on afrikkalainen väijytys.
Desmond Bagleyn viimeiseksi jäänyt romaani on sitä samaa kovan tason jännitystä, joka nosti hänet maailmanmaineeseen. Surmanajo imaisee mukaansa eikä hellitä kuristaa otettaan ennen viimeistä sivua.”

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 3/1986: ” Desmond Bagley (1923-83) oli katoavan kirjallisuudenlajin luotettavimpia edustajia, perusteellinen, kunnon tarinaa huolellisesti kehittelevä kertoja, joka kiinnitti suurta huomiota ympäristönkuvauksen aitouteen ja perusjuonen "vanhanaikaisen" pitävään hahmotteluun. Poliittisesti hän pysytteli varsin neutraalina ja tuli täten kieltämättä jättäneeksi yhden kiinnostavan ulottuvuuden pois. Tämä pätee myös hänen viimeiseen, postuumina julkaistuun ja nyt suomennettuun romaaniinsa, jossa sepitteiseen Afrikan valtioon sijoitettu suurilinjainen tarina (kysymys on jättimäisestä kuljetusurakasta maassa, jossa puhkeaa sisällissota) etenee vain ulkoisten tapahtumien varassa. Bagley on kuitenkin niin taitava kertoja että mekaanisuuden sävyt eivät pääse pilaamaan lukijan seikkailumieltä.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti