26.6.2018

Hall, Adam: Surmantango Saharassa

Adam Hall 
Surmantango Saharassa
 
Tammi 1979 
The Tango Briefing (1973)

“Saharan hiekkadyynien keskellä lojuu lentokoneen hylky. Sen sisällä on jotakin, joka saa kenen tahansa kasvot vääristymään kauhusta. Jos tieto koneen lastista pääsee vuotamaan, herkistyy kansainvälinen poliittinen tilanne räjähdyspisteeseen. Agentin on lähdettävä, nopeasti, Tokiosta Lontoon kautta Saharaan. Yhtäkkiä olet keskellä salaisten asiamiesten sotaa, kiikarikiväärin tähtäimessä, liitokoneessa öisellä taivaalla, saunankuumassa autiomaassa hallussasi miniydinpommi, joka räjähtää aivan kohta.
Adam Hall, arvostettu jännityskirjailija, kuvaa agentin yksinäisyyttä, jännitystä ja räjähtävää toimintaa. Tapausten tahti kiihtyy kiihtymistään, kunnes on meneillään hurja surmantango Saharassa.”

Varjoasiamies Quiller lähetetään katsomaan aavikolla olevaa koneen hylkyä, eikä hänelle kerrota, mikä hänen tehtävänsä siellä on. Vasta paikan päällä hän näkee tyrmistyksekseen koneen lastin olevan hermokaasua. Esimiehet Lontoossa kyllä tämän tiesivät, mutta he halusivat saada selville onko kaasupulloista päässyt tappavaa kaasua ympäristöön. Tämä on tyypillinen asetelma Quiller -kirjoissa. Kuten asiaan kuuluu, itsemurhatehtävää suorittava sankari selviytyy kaasumyrkytyksestä ja muutamasta murhayrityksestä. Tarinaan on yritetty väkinäisesti saada jännitystä kuvaamalla epämääräisesti nimettömän vastapuolen uhkaa. Quillerin ja kumppaneiden toiminta on älytöntä: toisaalta toimitaan hyvin salaisesti, toisaalta käytetään avointa radioyhteyttä ja puhutaan selväkielellä. Adam Hallin tuotanto on oudon epätasaista. Muutaman erinomaisen kirjan ohella on liuta tällaisia tyhjänpäiväisiä tekeleitä.

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 10/1979: ”Herra Gage - tai oikeammin Quiller, vanha itsemurhaheppa kuten tiedustelupalvelu vitsailee - saa arvoisensa tehtävän. Saharassa pudonnut lentokone, ympärillä kauhuun kuolleet miehet. Ennen löytämistä kuitenkin suoritetaan melkoista kamppailua salaperäistä vastustajaa vastaan, ilmeisesti arabeja. Quiller ryntää eteenpäin ajoneuvosta välittämättä tietoisena jossakin piilevästä isänmaallisuudestaan. Taustalla on poliittinen myrkkykaasun myyntiskandaali, tuhoisa Englannille. Agenttia pyydetään tuhoamaan kaasu ja kuolemaan itse: hän keksii ovelammin ja pistää korppikotkan langalle toimimaan iskurina. Hall kirjoittaa kliseemäistä ja jo entisistä Quiller-kirjoista kaavaa toistavaa tavaraa.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti