23.6.2018

Garve, Andrew: Kumpi meistä?

Andrew Garve
Kumpi meistä?

WSOY 1979 – Sapo 230
Home To Roost 1976

”Walter Haines on loistava jännityskirjailija, mutta aviomiehenä mahdoton. Ei ihme, että hänen vaimonsa lankesi hurmaavan tv-tähden Max Rylandin pauloihin. Kun Ryland sitten puukotettiin kuoliaaksi merenrantahuvilassaan Lontoon lähellä, oli Walter Haines turvallisesti kaukana Portugalissa. Siitä huolimatta, syistä jotka vain hän itse tiesi, Haines päätti tunnustaa murhanneensa Rylandin. Yhä oudommaksi juttu kääntyi, kun toinenkin tunnustaja, toinen petetty aviomies, ilmaantui kuvaan. Kumpi heistä todella murhasi Max Rylandin? Siinä terävimmällekin dekkarinlukijalle kova pähkinä. Omaperäisen psykologisen jännitysromaanin tekijä on englantilainen Andrew Garve.”

Walter Haines on kirjailija, joka tapaa ihastuttavan Lauran. Kuviot sotkee kuitenkin TV-hurmuri Max Ryland. Kun Ryland murhataan, on kaksi miestä epäilyksen alla. Walterilla on alibi, mutta yllättäen kummatkin miehet tunnustavat ja siinä onkin poliisitarkastajalla pähkinä purtavaksi. Omaperäinen kirja, jossa varsinkin alussa on paljon kerrontaa ja vähemmän vuoropuhelua. Osuva kuvaus aviomiehestä joka lyö laimin vaimoaan.

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 3/1979: ”Andrew Garve (s. 1908) on Englannin dekkarintekijöiden vankkaa keskikaartia, liikkuva ja osaava entinen lehtimies, jonka teoksia on useita aikoinaan suomennettukin. Hän hallitsee yhtä hyvin klassisen palapeli tekniikan kuin toiminnallisen, seikkailuromaania lähenevän linjan ja pystyy usein yhdistämäänkin ne. Garve on siis pitkän kääntämistauon jälkeen tervetullut takaisin, ja vaikka nyt Sapo-sarjaan valittu uutuus ei aivan hänen tuotantonsa huippuihin kuulukaan, on sen rakenteessa oveluutta ja muutamaan henkilöön keskittyvässä kerronnassa tiiviyttä riittämiin.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti