22.6.2018

Crofts, Freeman Wills: Poliisi ei hellitä

Freeman Wills Crofts 
Poliisi ei hellitä

WSOY 1951 - Riksin sarja 10 
Inspector French’s greatest case 1925

Tässä kirjassa Crofts esittelee keski-ikäisen Scotland Yardin tarkastaja Joseph Frenchin. Henkilöstä tulikin suosittu ja tämä kunnon heppu oli Croftsin kaikissa tulevissa jännityskirjoissa päähenkilönä. Tämä kirja mainitaan yhtenä etsiväkirjallisuuden mestariteoksista ja myös eräänä parhaista Croftsin kirjoista.

Jalokiviliikkeen ryöstön yhteydessä kirjanpitäjä murhataan ja French alkaa tutkia juttua. Hän pääsee matkustelemaan Eurooppaa myöten jahdatessaan ensin yhtiön kauppamatkustajaa, sitten Mrs. Rootia joka osoittautuukin salaperäiseksi mrs. X:ksi. Poliisimme saa selville kuinka jalokivet myytiin eteenpäin ja lopulta rouva Frenchin avustuksella mrs X:n henkilöllisyydenkin. Vielä on selvittämättä tämän olinpaikka ja hänen seurassaan olevan miehen henkilöllisyys. Jalokiviliikkeen omistaja katoaa laivamatkalla ja kaikki viittaa itsemurhaan. French löytää epäillyn asunnon ja sieltä myytyjen osakkeiden listan.

Ratkaistuaan omituisen listan arvoituksen hän lopulta pääsee roistojen kintereille ja jäljittää heidät valtamerilaivaan, josta nämä kuitenkin salaperäisesti katoavat. Vielä yksi Euroopan matka ja uudestaan valtamerilaiva Enochille, jossa  French virittää ansan seuraavan runon säkein: ”Jos hän on Winter Comedyssä, Ward Olympicissa, Root Savoyssa ja Vane Crewessä, niin mikä hän on Enochissa?” Laivan musiikki-illassa esitetyt säkeet vaikuttavat toivotulla tavalla ja X paljastuu.

Miellyttävässä kirjassa seurataan tarkastaja Frenchin seikkaperäisiä ja järjestelmällisiä tutkimuksia. Lukijaa ei kuitenkaan kuormiteta liikaa vaikka tutkimukset kuvataankin niin tarkasti. Mielenkiinto pysyy yllä koko tarinan ajan ja malttamattomana lukija odottaa tapahtumien seuraavaa käännettä. Hyvä kirja, kuten muutkin Croftsin jännärit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti