21.6.2018

Canning, Victor: Seitsemän perhosta

Victor Canning
Seitsemän perhosta

Gummerus 1967
The House of Seven Flies 1952

”Tilausristeilyt ja joskus pieni salakuljetus ovat Edward Fursen ammattina. Niitä hän suorittaa rakkaalla Atlanta-jahdillaan ja pohjimmiltaan tuiki rehtinä merenkävijänä varoo tiukasti erehtymästä viatonta salakuljetusta suurempaan laittomuuteen. Kaikki alkaa viidenkymmenen punnan tilauksesta. Risteilyn pitäisi kestää kaksi viikkoa, mutta Englannin rannikon jäätyä perän taa yksinäinen tilaaja ilmoittaa olevansa tyytyväinen, kunhan Furse veisi hänet Hollantiin. Merisairauteen ei tavallisesti kukaan kuole, mutta tämä salaperäinen matkustaja kuoleekin hytissään. Furse on vuosien varrella oppinut varovaiseksi: paras tutkia miehen tavarat, sillä ties mitä tämä on Fursen aluksella aikonut kuljettaa Hollantiin. Ja samassa Furse on keskellä elämänsä seikkailua. hän löytää vainajan salkusta yksityiskohtaiset tiedot saksalaisten sodan aikana anastamista neljännesmiljoonan punnan jalokivistä, jotka nyt ovat merikortin ja peitepiirroksen osoittamassa paikassa Maas-joen pohjassa lähellä Seitsemän perhosta –nimistä paikkaa.

Päätettyään etsiä jalokivet Furse joutuu jatkuvasti kiihtyvään tapahtumain pyörteeseen. Jo Seitsemän perhosta osoittautuu paikaksi, josta kukaan ei näy tietävän mitään. Sitä etsiskellessään Furse havaitsee, että samoilla apajilla hänen kanssaan liikkuu kovin monia muitakin – eivätkä nämä menetelmiltään ole aina aivan siistejä. Poliisit painostavat, ystävät epäilevät ja gangsterit kiristävät Fursea, jolle vielä tarpeettoman viehättävä tyttölapsi tuottaa päänvaivaa. Seitsemän perhosen timantit taitavatkin olla työn takana!”

Edward Furse suorittaa tilausristeilyjä Atlanta-jahdillaan. Eräs tilaaja haluaa Fursen vievän hänet Hollantiin. Heppu kuitenkin ottaa ja kuolee merimatkan aikana. Furse tutkii uteliaana vainaan tavarat ja löytää kartan saksalaisten sodan aikana anastamalle aarteelle. Furse päättää etsiä timantit Maas-joen pohjasta. Hollantiin saapuessaan hän tutustuu Constantaan, mukavaan nuoreen naiseen. Kartassa mainittua Seitsemää Perhosta ei vain meinaa löytyä. Kuvaan astuu poliisin lisäksi myös luihu vanha sotakaveri Charlie sekä joukko gangstereita. Canning punoo jännittävän ja mukaansatempaavan tarinan. Päähenkilö on inhimillinen eikä mikään supersankari. Jännityksen ja seikkailun ohella kuvattu romantiikka sopii tarinaan hyvin.

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 3/1967: ”Saksalaisten sodanaikaisen timanttiryöstön saalis on uponnut Hollannin rannikolle, ja sen sijainnista sattumalta selville päässyt englantilainen aikoo rikastua sen nostosta. Saaliin jäljillä on tietysti toisiakin, mutta kovien kahinoiden jälkeen se sentään lopulta lankeaa laillisille omistajille, koska rakkaudesta lainkuuliaiseksi kääntynyt englantilainen tyytyy löytöpalkkioon. Vauhdikasta, mutta sangen keskinkertaista.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti