26.6.2018

Hall, Adam: Liikennekoneen arvoitus

Elleston Trevor (Adam Hall)
Adam Hall
Liikennekoneen arvoitus

WSOY 1964 
The Volcanoes of San Domingo 1963

"Liikennelentokone ja sen yhdeksänkymmentä matkustajaa katosivat kaksi vuotta sitten tietymättömiin päiväntasaajan tienoilla Etelä-Amerikassa. Koneen ohjaaja on kuitenkin äskettäin nähty elossa. Takaa-ajo voi alkaa. Paul Rayner lähetetään ottamaan selkoa kadonneen koneen kohtalosta. Hän matkustaa Aguadoriin ja huomaa perillä, että juttu on erittäin hämärä. Tutkimusten vasta alettua hänet yhtäkkiä kutsutaan takaisin Lontooseen. Määräys on kuin taisteluhaaste. Rayner päättää uhmata sitä ja jäädä maahan. Arvoituksen ratkaiseminen muuttuu yhä vaikeammaksi, politiikka on sekaantunut peliin, ja sitten kesken kaiken Aguadorissa leimahtaa kapina. Rayner joutuu huimiin seikkailuihin. Hän rakastuu ranskalaiseen näyttelijään, joka on toinen onnettomuuskoneesta eloon jäänyt. Odottamattomat tapahtumat seuraavat toisiaan.” 

”Adam Hall on salanimi, jonka taakse kätkeytyy tunnettu ja arvostettu englantilainen kirjailija. Liikennekoneen arvoitus on hänen ensimmäinen jännitysromaaninsa, vauhdikas kirja, joka on Englannissa saanut innostuneen vastaanoton" 

Tämä on oikein jännittävä ja mielenkiintoinen kirja. Kirjailija onnistuu kuvaamaan tapahtumapaikat ja henkilöt elävästi. Käsillä on parasta laatua oleva brittijännäri! Luin tämän kirjaston lainakirjana ja päätin hankkia itselleni oman kappaleen kirja-antikvariasta uusia lukukertoja odottamaan. 

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 2/1965: ”Kadonneiden lentokoneiden arvoituksia on pohdittu monissakin "jännäreissä", Hall tavoittaa paikoin hyvin tiiviin tunnelman, ja miljöö tuntuu aidolta. Kirjassa tapaa annoksittain macleanilaista jännitystä, mutta välillä tarina taas herpaantuu. Keskitason ajanvietettä.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti