25.6.2018

Trevor, Elleston: Aavikkolento

Elleston Trevor
Elleston Trevor 
Aavikkolento

Otava 1965
The Flight Of The Phoenix 1964 

“Kaksi miestä saa surmansa, kun Frank Townsin ohjaama matkustaja-rahtikone Skytruck tekee pakkolaskun Libyan autiomaahan. Syy on Townsin: hänen olisi pitänyt suunnata lähimmälle varakentälle heti hiekkamyrskyn puhjetessa, mutta hän uhmasi sääntöä ja se oli jo maksanut kaksi ihmishenkeä. Eloonjääneitä oli kaksitoista miestä ja apina. Tunnista toiseen he odottavat pelastusta, mutta taivas pysyy tyhjänä. Heitä ympäröi paahtava hiekka. Vesi – ja sen mukana toivo – kuluu loppuun. He nuolevat koneen pintaan tiivistynyttä yökastetta, ja kuolema tulee yhä lähemmäksi, saavuttaa ensin yhden, sitten toisen.

Kapteeni Harris on aktiiviupseeri ja panee toivonsa organisaatioon, mutta ei ole mitään organisoitavaa, vain epätoivo. Silloin hiljainen, väritön Stringer esittää mielettömän unelmansa: että he rakentaisivat hylyn osista lentokoneen, joka veisi heidät turvaan. Hulluutta se tietysti on, mutta heidän ainoa mahdollisuutensa, ja öisin alkaa hurja uurastus. Mutta Towns kieltäytyy yhteistyöstä, hän on vajonnut syyllisyytensä taakan alle. Miesten välillä puhkeaa ankara tahtojen kamppailu, ja lujempi tahto voittaa. Ratkaisuun auttaa aavikon hehku ja ympärillä kiertelevät korppikotkat. Aavikkolento on henkeäsalpaavan jännittävä kuvaus miehistä, jotka ovat ajautuneet murtumispisteeseen, mutta joissa elämäntahto on kaikkea järkeä voimakkaampi.” 

Tämä jännityskirja on eräs Elleston Trevorin kuuluisimmista ja suosituimmista kirjoista. Se on filmattu kahdesti. Tunsin tarinan entuudestaan ja epäilin, jaksanko lukea aavikkojuttua 300 sivua, mutta kertomus oli tarpeeksi jännittävä pitämään mielenkiinnon yllä. Kirjassa on kaavio, josta selviää kuinka rikkoutuneesta kaksimoottorisesta koneesta tehtiin yksimoottorinen pienempi lentokelpoinen vehje.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 6/1965: ”Tapahtuma, joka voi sattua koska tahansa: lentokoneen pakkolasku hiekkaerämaahan, on kirjan lähtökohta. Tekijä on onnistunut luomaan tiivistunnelmaisen ja jännittävän tapahtumasarjan, jonka ääriasemina ovat tappava kuivuus ja epätoivoiselta tuntuva yritys rakentaa lentokykyinen kone maahan syöksyneen rahtilentokoneen hylystä. Loppuratkaisu paljastaa yksityiskohdan, joka, vaikkakin on miltei tragikoominen, hätkähdyttää. Kirjastoihin.” 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti