26.6.2018

Innes, Hammond: Kummituslentokone

Hammond Innes
Kummituslentokone

Nide Oy 1952

Otava 1957
Air Bridge 1951

”Bill Seaton, Neil Fraser ja Tubby Carter ovat entisiä Englannin ilmavoimien lentäjiä. Sodan jälkeen he ovat kokeneet kirjavia vaiheita kukin omalla tahollaan, nyt he ovat joutuneet yhteen – epätavallisissa olosuhteissa ja erikoisessa ympäristössä. Näyttämönä on vanha hylätty pommikoneiden tukikohta rapistuneine lentokonehalleineen ja miehistösuojineen Memburyssä Englannissa. Nämä kolme miestä työskentelevät kuumeisesti toteuttaakseen Seatonin suunnitteleman uudenlaisen lentokonemoottorin. Heidän tulevaisuutensa riippuu tehtävän onnistumisesta, ja päämäärän jo häämöttäessä heillä on yllättäen edessään merkillinen, kohtalokas seikkailu, jonka taustana on Berliniin kuuluisa ilmasilta v. 1948”

Eletään sodan jälkeistä aikaa, jolloin Berliini oli jäänyt jaetun saksan venäläisosaan. Länsivallat huolsivat saarrettua kaupunkia lentoteitse ’ilmasillan’ kautta. Eräs brittiheppu, Seaton, oli tuonut sotasaaliina saksasta uudentyyppisten, polttoainetta säästävien lentokoneen moottorien piirustukset ja kehittänyt niistä oman versionsa. Pahaksi onneksi hänen oma Tudor - lentokoneensa tuhoutuu koeajossa, mutta moottorit säilyvät ehjänä. Hän kiristää kirjan päähenkilön, Neil Fraserin, kaappaamaan uuden Tudorin ilmasillasta. Fraser kuitenkin saa tarpeekseen Seatonin häikäilemättömyydestä kun ihmishenget alkavat olla vaarassa. Juttuun liittyy myös moottorien alkuperäisen keksijän tytär Else.

Kirjassa käytetään liian paljon sivuja moottorien rakentamiseen ja itse ilmasiltaseikkailu kuvataan sitten nopeasti. Päähenkilöllä vihjataan olevan jotain hämärää menneisyydessään ja hän joutuu pakoilemaan virkavaltaa. Syytä tähän ei kuitenkaan kerrota. Kirjassa on kuitenkin jännitystä ja siitä välittyy hienosti sodan jälkeiset tunnelmat niin Englannissa kuin Saksassakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti