25.6.2018

Greene, Graham: Idän pikajuna

Graham Greene
Idän pikajuna

Tammi 1964
Stamboul Train 1932

”Idän pikajuna kiitää Ostendesta kohti Konstantinopolia. Ylellisissä hyteissä kaikki näyttää rauhalliselta. Mutta levoton kohtalo punoo lankojaan. Tohtori Johnin nimellä esiintynyt matkustaja onkin maanpaosta palaava poliitikko Paul Czinner, joka nyt palaa kotiin vallankumoussuunnitelmia taskussaan. Hänen aikeistaan on saanut vihiä kyynillinen sanomalehtinainen Mabl Warren, joka vaanii junassa tilaisuuttaan kaikkien aikojen uutiseen. Rikas liikemies Carleton Myatt tarjoaa hyttinsä yösijaksi tanssityttö Coralille, joka on nälästä ja uupumuksesta pyörtynyt junan käytävälle. Näiden kahden välillä orastava hellyys pirstoutuu väkivaltaiseen todellisuuteen, kun Czinnerin viholliset vangitsevat hänet, ja hänen mukanaan epäiltyjen joukossa myös Coralin. Dramaattiset tapahtumat kiihtyvät huumaavaksi painajaisuneksi kunkin päähenkilön joutuessa silmätysten kohtalonsa kanssa. Kuuluisa taideromaanin mestari piirtää jännärissään mieleen jääviä henkilökuvia. Graham Greenen lukijapiiri voi tässäkin hermoja kiristävässä romaanissa todeta hänen kykynsä vavahduttavalla tavalla kuvata ihmistä itseään suurempien voimien puristuksessa.”

Kuten kansitekstissä kerrotaan, kuvaa Greene henkilöitään mainiosti. Itse juoni etenee verkkaisemmin ja päähuomio on tunnelmien kuvauksessa. Greene suoriutuu tällaisesta hyvin – lukemattomien muiden kirjailijoiden sortuessa jaaritteluun. Tämä oli ensimmäinen lukemani Greenen kirja ja odotin jotain vielä parempaa kuuluisasta kirjaklassikosta. Myöhemmin olen tottunut hänen tyyliinsä ja huomannut, etteivät Greenen kirjat kuljekaan samoja latuja muiden jännäreiden kanssa.

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 10/1964: Greenen varhaistuotantoon ja sen viihteelliseen linjaan kuuluva teos, jossa tekijälle luonteenomainen pakoteema on jo nähtävissä. Pikajuna on kulkemassa Konstantinopoliin, ja matkan kuluessa eri kansallisuuksia ja ammattiryhmiä edustavien matkustajien kohtalot solmiutuvat toisiinsa. Mukana on pako matkalla olevia ja heidän takaa-ajajiaan, on sillat polttaneita uuden onnen etsijöitä ja itsetyytyväisiä menestykseensä tuijottajia. Tiheätunnelmainen jännitysromaani, jossa greeneläinen, painajaisenomainen ahdistus, ihmistahdon ja pyrkimyksen voimattomuus kohtalonpyörän kiepissä ja henkilökuvien sattuvuus jo ilmenevät, vaikka eivät vielä tavoita taiteellista merkittävyyttä.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti