26.6.2018

Innes, Hammond: Yksinäinen hiihtäjä

Hammond Innes
Yksinäinen hiihtäjä

Otava 1959
The Lonely Skier 1947

”Hammond Innes on englantilainen seikkailu- ja jännityskirjailija, jonka teokset ovat saavuttaneet erittäin suuren suosion sekä Euroopassa että Amerikassa. Vauhdikkaan ja jännittävän juonenkehittelyn ohella lukija panee niissä merkille harvinaisen aidon ja loisteliaan ympäristökuvauksen sekä tapahtumien taustalla vaikuttavien voimien tehokkaan huipennuksen.

Harhaillessaan sodan jälkeen työttömänä Lontoon katuja Neil Blair tapaa sattumalta entisen asetoverinsa Englesin, jolla on nyt johtava asema suuressa englantilaisessa filmiyhtiössä. Engles tekee Neilille yllättävän tarjouksen: hänen pitäisi matkustaa kolmeksi kuukaudeksi Col da Varda-nimiseen paikkaan Cortinassa Italian Dolomiiteilla ja ryhtyä laatimaan elokuvakäsikirjoituksia. Mutta tärkeintä ei suinkaan ole käsikirjoituksen kirjoittaminen - itseasiassa se on jo tehty - vaan niiden ihmisten silmälläpito, jotka samaan aikaan asuvat Col da Vardan hiihtomajassa. Neil ottaa tehtävän vastaan ja joutuu tahtomattaan suureen ja vaaralliseen seikkailuun kansainvälisten rikollisten taistellessa kätketystä kulta-aarteesta.”

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 1/1960: ”Sangen seikkailukas romaani, jonka taitavaa ja jännittävää juonenkehittelyä voi kiittää rinnan oivallisen ympäristökuvauksen kanssa. Kirja kertoo kolmen kuukauden pituisesta tarkkailu- ja varjostustehtävästä Cortinassa, Italian Dolomiiteilla. Tämän tehtävän saa työtön, rintamalta palannut mies yllätyksekseen englantilaiselta filmiyhtiöltä!"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti