Peter Lovesey

Peter Lovesey on Lontoon lähellä, Whittonissa, Middlesexissä vuonna 1936 syntynyt brittiläinen jännityskirjailija. Kotimaassaan hän on pidetty ja arvostettu kynäilijä ja saanut monia kirjallisuuden alan palkintoja. Vuonna 2000 hänelle myönnettiin brittiläisen rikoskirjallisuuden seuran arvostettu Timanttinen tikari -palkinto elämäntyöstään. (The Crime Writer’s Association, Cartier Diamond Dagger, Lifetime Achievement Award). Hänen kirjojaan on käännetty 22 kielelle ja niitä on myös filmattu. Häneltä on ilmestynyt kolmisenkymmentä kirjaa ja hän kirjoittaa edelleen.

Sota-aikana, vuonna 1944, hänen kotiinsa osui V1 raketti, mutta perhe pelastui, vaikka naapurit menehtyivätkin. Tämän jälkeen he pääsivät maaseudulle sotaa pakoon. Tämä kokemus antoi ainekset myöhemmin kirjaan Katkeraa satoa (Rough Cider).

Peter oli nuorena kiinnostunut urheilusta ja seurasi isänsä kanssa mm. Lontoon olympialaisia vuonna 1948. Itse hän ei kuitenkaan omien sanojensa mukaan ollut kummoinen urheilija. Hamptonin oppikoulun jälkeen hän meni Readingin yliopistoon ja aloitti taideopinnot, mutta vaihtoi pian englannin kieleen. Omien sanojensa mukaan hänen suurin saavutuksensa siellä oli se, että hän tapasi Jackie Lewisin, tulevan vaimonsa.

Asevelvollisuuden jälkeen hän sai paikan RAF:n kouluttajana ja meni Jackien eli Jaxin kanssa naimisiin. Vapaa-aikoinaan hän kirjoitteli urheilusta ja tuloksena oli hänen ensimmäinen kirjansa, The Kings of Distance. Peterin riemastukseksi World Sports nimesi sen vuoden urheilukirjaksi 1968.

Vuonna 1969 pariskunta näki ilmoituksen rikosromaanikilpailusta, jonka palkintona oli tuhat puntaa. Tuollainen summa tietysti kiinnosti ja Jaxin rohkaisemana Peter kirjoitti poliisiromaanin nimeltä Hoippuen kohti kuolemaa (Wobble to Death). Se kertoo Viktoriaanisesta kestävyysurheilukilpailusta, jonka aikana tapahtuvaa rikosta tutkii Scotland Yardin kersantti Cribb. Kirja voitti kilpailun ja sen julkaisun yhteydessä järjestettiin 24 tunnin kilpailu Sloane Squaren ympäri. Tunnettu näyttelijä Barbara Windsor avasi kilpailun.

Näin Peter Lovesey tavallaan ajautui rikoskirjailijaksi. Onneksi hänen vaimonsa sentään oli lukenut dekkareita ja osasi neuvoa Peterille niksit. Hän kirjoitti vielä seitsemän Viktoriaaniseen aikaan sijoittuvaa rikosromaania ja vuonna 1975 hän saattoi lopettaa opetustyön ja ryhtyä päätoimiseksi kirjailijaksi. Cribb-kirjoista viimeinen oli Vahakuva (Waxwork, 1978) ja Granda TV teki siitä 90-minuuttisen TV-näytelmän 1979. Lopulta kaikki Cribb-kirjat dramatisoitiin ja Peter vaimoineen kirjoitti TV:tä varten vielä kuusi kertomusta lisää. Nämä kaikki nähtiin kahtena TV-sarjana vuosina 1980–1981. Vahakuva-kirja sai myös CWA:n Kultainen tikari-palkinnon.

Jännityskirjojen kirjoittaminen jatkui. Kolme kirjaa Lovesey julkaisi kirjailijanimellä Peter Lear. Näistä yksi oli urheilumaailmaan sijoittuva Goldengirl, joka ilmestyi vuonna 1977 ja kertoo nuoren tytön valmennuksesta – tai oikeastaan psyykkisestä ja fyysisestä manipuloinnista. Hän palasi 1800-luvun pariin vielä kolmella Bertie-kirjallaan. Bertie on Walesin Prinssi ja selvittelee rikoksia aina Pariisia myöten, jossa hän tapaa kuuluisan näyttelijättären, Sarah Bernhardtin ja pelastaa erään hepun giljotiinista.

Vuonna 1991 hän lopulta päivitti päähenkilönsä nykyaikaan ja ensimmäinen Peter Diamond -kirja, Viimeinen oikea rikosetsivä (The Last Detective), ilmestyi. Lovesey kehitti niin mielenkiintoisen päähenkilön, että Diamond -kirjoja on ilmestynyt jo yhdeksän. Lukemattomissa rikosromaaneissa ja TV-sarjoissa on asetelmana itsepäinen tai sopeutumaton etsivä, joka on kahnauksissa esimiestensä kanssa. Diamond kuuluu samaan kastiin, mutta Lovesey selviää hienosti loppuun kalutun aiheen kanssa.

Peter Loveseyn poika Phil on seurannut isänsä jalanjälkiä ja kirjoittaa myös jännäreitä. Siitä huolimatta jännityskirjallisuuden ystävät kautta maailman odottavat lisää luettavaa Peter Loveseyltä ja luulen, että CWA:lla on vielä tikareitakin jäljellä piirongin laatikossa.


Peter Loveseyn suomennettuja kirjoja:

Ylikonstaapeli Cribb –kirjoja:
Wobble to Death 1970 

- Hoippuen kohti kuolemaa 1971
The Detective Wore Silk Drawers 1971 

- Salapoliisi silkkipöksyissä 1978
Mad Hatter's Holiday 1973 

- Käsi krokotiilialtaassa 1978
Invitation to a Dynamite Party 1974 

- Dynamiittia, dynamiittia 1979
A Case of Spirits 1975 

- Oma henki kullan kallis 1994
Waxwork 1978 

- Vahakuva 1982

Peter Diamond –kirjoja:
The Last Detective 1991 

- Viimeinen oikea rikosetsivä 2002
The Summons 1995 

- Ruusunnuppuja vainajalle 2005

Muita kirjoja:
The False Inspector Dew 1982 

- Vaitelias komisario 1983
Rough Cider 1986 

- Katkeraa satoa 1988
On the Edge 1989 

- Hiuskarvan varassa 1990

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti