24.6.2018

Garve, Andrew: Leandan sankari

Andrew Garve
Leandan sankari

WSOY 1983 – Sapo 48
A Hero For Leanda 1959

"Irlantilainen Mike Conway ajaa itsensä helteiseen paikkaan kuumiin tilanteisiin. Onnistuuko henkeäsalpaava purjehdus Intian valtamerellä päämääränä erään itsenäisyyspoliitikon vapauttaminen, joka on englantilaisten vankina?"

”Irlantilainen Mike Conway on entinen insinööri, joka on jättänyt työnsä ja ostanut purjeveneen. Hän on kuitenkin joutunut puille paljaille ja ajautunut afrikkalaiseen rannikkokaupunkiin, kun työtarjous tulee yllättäen vastaan. Conway ottaa vastaan purjehduspestin Intian valtameressä sijaitsevalle saarelle, jolta hänen täytyy vapauttaa Alexander Kastellan, englantilaisten vangitsema itsenäisyyspoliitikko.
Conwayn navigaatiokykyä testataan niin merellä kuin kovissa tilanteissa, kun Kastellan osoittautuu odotettua kovemmaksi tapaukseksi. Conway saa myös parikseen viehättävän nuoren Leandan...”

Mukava ja jännittävä tarina tavallisesta hepusta, insinööri Mike Conwaysta, joka lähtee työpaikastaan ja ostaa purjeveneen. Merelliset seikkailut eivät kuitenkaan suju suunnitelmien mukaisesti ja hän on lopulta rahansa menettäneenä Afrikan rannikolla. Siellä hänet pestataan vaaralliselle matkalle vapauttamaan vallankumousjohtaja Alexander Kastellania ja viemään tämä takaisin kotisaarelleen. Kastellan osoittautuu kuitenkin kelvottomaksi mieheksi. Neuvokas Conway keksii keinon jymäyttää vastuuntunnotonta kansanjohtajaa navigointitaidoillaan. Mukana matkalla on myös Leanda, nuori nainen, jota Mike joutuu vasten tahtoaan myös narraamaan. Onneksi Leanda kuitenkin lopulta saa tietää totuuden ja tekee siitä omat johtopäätöksensä. Tässä hienosti kerrotussa seikkailujännärissä lukijaa huijataan oikein kunnolla.

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 3/1960: ”Alkuosan kirjaa ihmettelin vilpittömästi sen saavuttamaa arvostelumenestystä, koska kaikki tuntui luistuvan melko tarkkaan ennen poljettuja seikkailuromaanin uria näppärästi ja tottuneesti, mutta tuskin hurraamaan houkutellen. Tällä kertaa kuitenkin lopussa kiitos seisoi, sillä tekijä rakensi teeman kerrassaan taitavasti kohti yllätystä, joka pohjustettiin tosin ennalta, mutta ei silti antautunut arvattavaksi. Hauska ja sympaattinen viihderomaani, jonka voi ottaa kirjastoon, mikäli laji ei ole kovin runsaasti edustettu aikaisemmin.” 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti