25.6.2018

Greene, Graham: Salainen asiamies

Graham Greene
Graham Greene
Salainen asiamies

Tammi 1982
The Confidential Agent 1939

”Äkkiä hän ymmärsi kuinka mieletöntä kaikki oli. Hän on salainen asiamies hoitamassa tärkeää hiilikauppaa josta erään maan kohtalo saattoi riippua; tyttö oli nuori, tämän isä oli pääri jonka hiiltä hän halusi…johtajatar tai herra K oli tappanut erään lapsen…Ja kuitenkin he puhuivat puhelimessa keskenään aivan kuin olisivat rakastuneita, aivan kuin he eläisivät rauhan maailmassa, ja aikaa olisi loputtomiin. Sumuisessa Englannissa salaisena asiamiehenä harhaileva kirjallisuuden professori D on luonteenomainen Graham Greenen sankari tässä 30-luvun lopulla kirjoitetussa trillerissä jonka ihmis- ja miljöökuvauksessa sekä psykologisessa ja moraalisessa kysymyksenasettelussa näkyy aito greeneläinen kynänjälki.”

Nuhjuinen heppu saapuu maahan tekemään tärkeitä hiilikauppoja, vastapuolen yrittäessä tehdä hanketta tyhjäksi. Heppu saa odottamatonta apua asemalla tapaamaltaan tytöltä. Koko tarinaa leimaa nuhjuinen ja alakuloinen tunnelma. Sinnikäs heppu kuitenkin säilyy hengissä toisenkin tytön avulla. Viimeisellä sivulla odottaa mukava yllätys. Tämä on kerrassaan hieno kirja takaa-ajoineen ja alakuloisen romanttisine vivahteineen.

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 9/1982: ”Hieman arastellen kävin lukemaan tätä vanhaa suosikkiani, jonka suomennuttamisen lykkääntymistä en ole voinut ymmärtää: vieläkö se kestäisi, mitä koko nykyaikaisen agenttikirjallisuuden tulva on tehnyt tälle alunperin 1939 ilmestyneelle lajin uranuurtajalle? Ei se mitään ole tehnyt, päinvastoin Greenen ansiot vain korostuvat verrattaessa hänen vähäeleistä kerrontaansa, yksinkertaisen mutta jännittävän juonen punontaansa ja ennen kaikkea hänen ihmiskäsitystään kaikkeen siihen kaupalliseen rekvisiittaan, jota valtaosa hänen seuraajistaan katsoo tarvitsevansa lukijan mielenkiinnon vireillä pitämiseksi. Keskushenkilönä on nimeämättömän, sisällissotaa käyvän maan (Espanjan) vain etukirjaimelta D mainittu agentti, romaanisten kielten tutkija joka on jättänyt Rolandin laulun ja tekee työtä maansa tasavaltalaisen hallituksen turvaamiseksi - mutta samalla myös koko maailman köyhien ja sysittyien ihmisten hyväksi. Pelon, epäluottamuksen ja petoksen ilmapiiri on mestarillisesti tavoitettu kuten Greenellä aina, lisäksi Salaisessa asiamiehessä ovat mukana myös ne ironiset ja koomiset piirteet, jotka puhkesivat kukkaan myöhemmässä romaanissa Miehemme Havannassa. Soisinpa että tätä kirjaa voitaisiin käyttää vaihtoehtona niille joiden nenän edestä uusin kenfollett tai desmondbagley on juuri lainattu.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti