Adam Hall - Simon Rattray - Elleston Trevor

Adam Hall ja Simon Rattray ovat brittiläisen kirjailijan Trevor Dudley-Smithin (1920-1995) kirjailijanimiä. Hän käytti myös muita nimiä, kuten Elleston Trevor, jonka hän myöhemmin omaksui viralliseksi nimekseen. Hänet tunnetaan parhaiten kahdesta päähenkilöstään, brittiagentti Quillerista ja hieman arvoituksellisesta Hugo Bishopista. Edellisen seikkailut ilmestyivät Adam Hallin nimellä ja jälkimmäisen Simon Rattrayn nimellä. Elleston Trevorin kuuluisimpia kirjoja on kahdesti filmattu The Flight of The Phoenix (Aavikkolento) vuodelta 1964. Hän kirjoitti kaikkiaan yli 80 kirjaa, joista useimmat olivat jännityskirjoja. Yhdeksästä teoksesta on tehty elokuva.

Trevor Dudley-Smith syntyi Bromleyssä, lähellä Lontoota vuonna 1920. Hänellä oli onneton lapsuus alkoholisoituneitten vanhempien ainoana lapsena. Hän oli myös koulukiusattu, eikä edes harkinnut opiskelun jatkamista yliopistossa. Muistellessaan noita aikoja hän sanoi, että jos hänen kirjansa sankari Quiller olisi kokenut samaa koulussa, tämän neuroosit ja epäsosiaaliset taipumukset olisivat ymmärrettäviä. Koulun jälkeen hän toimi kaksi vuotta kilpa-ajajana ja sai näin kirjojaan varten kokemusta jännityksestä ja vaarasta sekä näiden psyykkisestä vastavaikutuksesta.

Toisen maailmansodan syttyessä hän liittyi ilmavoimiin ja palveli lentomekaanikkona. Spitfire –hävittäjien huoltamisen lisäksi aikaa jäi myös kynäilyyn. Tuolloin kirjoitetut teokset olivat hyvää harjoitusta tulevalle uralle. Trevorin vaimo kertoi myöhemmin, etteivät nuo väsäykset ole edustuskelpoisia ja ne on paras unohtaa. Trevor avioitui Jonquil Burgessin kanssa vuonna 1947. Jonquil oli palvellut sodan aikana ilmavoimien vapaaehtoisissa naisjoukoissa. He tapasivat matkustaessaan sattumalta samassa bussissa erään pommituksen aikana Lontoossa vuonna 1943. Trevor lennähti Jonquilin päälle ja koska Jonquil oli sekava ja shokissa, Trevor kantoi hänet ensiapupisteeseen. Siellä sattui toinen räjähdys. Kaksi viikkoa myöhemmin oli heidän ensimmäinen illallistapaamisensa. Tästä kauneuskilpailun voittaneesta naisesta tuli siis Trevorin vaimo ja myös hänen kirjallisuusagenttinsa. Joidenkin lähteiden mukaan Jonquil olisi kirjoittanut lastenkirjoja. Sodan jälkeen Trevor Dudley-Smith ryhtyi ammattimaiseksi kirjailijaksi. Hän alkoi käyttää kirjailijanimeä Elleston Trevor, jonka hän myöhemmin omaksui viralliseksi nimekseen.

Elleston ja Jonquil saivat pojan, Jean-Pierre Trevorin. Elleston oli ylpeä pojastaan ja hän päätti taata pojalle rakastavan perheen, jota ilman hän itse oli jäänyt. Hän vietti paljon aikaa poikansa kanssa ja heillä olikin läheiset suhteet loppuun asti. Asuttuaan 1950 –luvulla Brightonin lähellä Rodeanissa, Ellestonit muuttivat Ranskaan vuonna 1958 ja edelleen USA:han vuonna 1973. Siellä he asettuivat Arizonan Phoenixiin. Jonquilin kuoltua vuonna 1986 Elleston Trevor avioitui kirjailija Chaille Anne Groomin kanssa. Elleston kuoli syöpään Arizonassa vuonna 1995.

Elleston Trevorin ensimmäiset sodan jälkeiset kirjat olivat sotaromaaneja. 1950 – luvulla hän kirjoitti kuusi romaania nimellä Simon Rattray. Näistä viisi on suomennettu. Kirjojen päähenkilönä on Hugo Bishop, hieman arvoituksellinen henkilö, jonka sukunimi viittaa shakkipelin lähettiin. (Englanninkielisessä maailmassa shakkipelin lähettinappula on piispa eli bishop). Shakkipeli on aiheena myös joidenkin sarjan kirjojen nimissä (Knight Sinister, Queen in Danger ja Bishop in Check). Päähenkilön ammattia tai muutakaan taustaa ei kerrota. Hän selvittelee rikoksia, koska niiden ratkaiseminen tarjoaa hänelle älyllistä haastetta. Hänen sihteerinsä on Vera Corringe, sivistynyt ja oppinut nainen. Hänellä on myös kissa, Prinsessa Chu Yi-Hsin. Nämä uskolliset kumppanit olisivat ansainneet saada laajemmankin sijan kertomuksissa. Uusintapainoksia näistä julkaistiin USA:ssa Adam Hallin nimellä.

Luettuaan John le Carren vakoojakirjan The Spy Who Came In from the Cold (Mies kylmästä, 1964), Elleston Trevor päätti kirjoittaa myös agenttitarinan. Puhelinluettelon avulla hän valitsi kirjailijanimekseen Adam Hall ja kirjoitti vuonna 1965 julkaistun teoksen The Berlin Memorandum (Berliinin muistio, 1966). Kirja tunnetaan myös nimellä The Quiller Memorandum ja sen päähenkilönä on varjoasiamies Quiller, jonka toimeksiantajana on Lontoossa sijaitseva salainen tiedusteluelin ”Toimisto.” Kirja oli suuri menestys ja sen perusteella tehtiin sekä elokuva, että TV-sarja. Trevor kirjoitti varjoagentti Quillerista kaikkiaan 19 kirjaa. Brittiagentti Quiller on outo heppu. Hänellä ei ole paljoakaan yksityiselämää vakoojakeikkojensa välissä. Aina hän ei ehdi edes käyttää lomaansa, saati toipua kidutuksista, kun häntä pyydetään seuraavaan kiireelliseen tehtävään. Hän on katkera esimiehilleen ja suutuksissa tehtäviensä huonosta valmistelusta, mutta kuitenkin uskollinen toimistolleen, eikä paljasta salaisuuksiaan edes kidutuksessa. Heppu on vähän joka alan ekspertti ja toimii mieluiten yksin, mutta hän ei koskaan kanna asetta. Quiller seikkailee Itä-Saksassa, Neuvostoliitossa, Hong-Kongissa, Saharan autiomaassa, Kambozan viidakossa, Ranskan Rivieralla, Roomassa, New Yorkissa ja Brasiliassa. Kirjoissa on vallalla kylmän sodan aikainen idän ja lännen vastakkainasettelu. Tarinat ovat yleensä jännittäviä ja helppolukuisia, mutta usein hyvinkin epäuskottavia. Quiller-tarinoille tunnusomainen miehinen uhoilu menee usein liiallisuuksiin.


Elleston Trevorin parhaat suomennetut teokset:

Adam Hall: Liikennekoneen arvoitus (1964)
Adam Hall: Salainen tehtävä Varsovassa (1971)
Simon Rattray: Kuningatar vaarassa (1953)

 
Elleston Trevorin suomennettuja kirjoja:
(Alkuperäisteosten julkaisuvuodet vaihtelevat lähteestä riippuen vuodella puoleen tai toiseen)


Nimellä Adam Hall:

The Volcanos of San Domingo (1963) - Liikennekoneen arvoitus (1964)

Quiller – kirjat:
The Berlin Memorandum (Quiller Memorandum) (1965) - Berliinin muistio (1966)
The 9th Directive (1966) - Yhdestoista hetki (1968)
The Striker Portfolio (1968) - Tuomitut lennot (1969)
The Warsaw Document (1970) - Salainen tehtävä Varsovassa (1971)
The Tango Briefing (1973) - Surmantango Saharassa (1979)
The Mandarin Cypher (1975) - Tappajakala (1978)
The Kobra Manifesto (1976) - Kobrat kohtaavat (1977)
The Sinkiang Executive, 1978
The Scorpion Signal (1979) - Skorpionin hetki (1980)
The Pekin Target (Peking Target) (1981)
Northlight (1985) - Revontulet (1987)
Quiller's Run (1988) - Surmantanssi Singaporessa (1989)
Quiller KGB (1989)
Quiller Barracuda (1990)
Quiller Bamboo (1991)
Quiller Solitaire (1992)
Quiller Meridian (1993)
Quiller Salamander (1994)
Quiller Balalaika (1995)


Nimellä Simon Rattray:

Knight Sinister (1951) - Punainen ratsastaja (1963)
Queen In Danger (1952) - Kuningatar vaarassa (1953)
Bishop In Check (1953) - Sääli mukavaa miestä (1954)
Death Silence (1954) - Uraanikentän salaisuus (1955)
Dead Cirquit (1955)  - Kuoleman ympyrä (1962)
Dead Sequence (1957)


Nimellä Elleston Trevor:

The Pillars of Midnight (1957) - Keskiyön pilarit (1958)
The Flight of The Phoenix (1964) - Aavikkolento (1965)
Death Watch (1984) - Kuolinkellot (1987)

1 kommentti:

  1. Anonyymi21.9.23

    Erittäin hyviä kirjoja! Len Deighton on toinen hyvä!

    VastaaPoista