25.6.2018

Greene, Graham: Kolmas mies

Graham Greene
Kolmas mies

Tammi 1965
The Third man 1949

”Mies saapuu kaupunkiin tapaamaan vuosien takaista ystäväänsä - ja osuu parahiksi hänen hautajaisiinsa. Lohdutusryypyt tarjoaa poliisi, joka on helpottunut saatuaan suurrikollisena pitämänsä Harry Limen maan multiin. Rollo Martins päättää puhdistaa ystävänsä maineen ja samalla nolata poliisin. Mutta kaksi miestä murhataan ennen kuin tehtävä on suoritettu. Jännitys huipentuu yllättävässä loppunäytöksessä joka näytellään neljän valtion miehittämän Wienin maanalaisten käytävien ja likaviemäreitten sokkeloissa.
Kolmas mies säilyy muistissa sodanjälkeisten vuosien kuuluisimpana elokuvana; sen tenhoava johtosävel on laajasti tunnettu.” 

(Kolmas mies elokuvan teemasävelmä)

Roskaromaanien kirjoittaja Rollo Martins tulee sodanjälkeiseen Wieniin tapaamaan ystäväänsä Harry Limeä. Hän saa kuulla tämän kuolleen ja ehtii parahiksi näkemään kuinka arkku lasketaan hautaan. Kuultuaan silminnäkijöiltä kuoleman yksityiskohdat, hän alkaa itsekseen selvitellä tapahtumia tarkemmin. Hän tutustuu miehitysjoukkojen englantilaisvyöhykkeen turvallisuuspoliisiin Callowayhin ja Harryn viimeisimpään naisystävään Annaan. Calloway kertoo hänelle Harryn sekaantuneen penisilliinin laimentamiseen ja salakauppaan. Pian hän huomaa Harryn kuolemaan liittyvän outoja seikkoja. Eräs todistaja väittää Harryn ruumiin äärellä olleen kolmannenkin miehen, vaikka poliisiraporteissa mainitaan vain kaksi. Todistaja murhataan ja Anna yritetään viedä venäläiselle vyöhykkeelle passin epäselvyyksien vuoksi. Palatessaan eräänä yönä Annan asunnolta hän tapaakin Harryn elävänä. Seikkailu vie Rollon maailmanpyörään ja Wienin maanalaisiin viemäreihin. Lyhyt tarina kerrotaan ilman jaaritteluja ja sodanjälkeinen tunnelma kuvataan hienosti. Carol Reedin ohjaama mustavalkoinen klassikko-elokuva vuodelta 1949 välittää hyvin kirjan synnyttämän vaikutelman.

”Orson Welles vain käväisee mukana, mutta ehtii vääntää sähköt päälle koko leffaan” (Pekka Eronen, Aamulehti). 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti