24.6.2018

Crofts, Freeman Wills: Kuin varas yöllä

Freeman Wills Crofts
Kuin varas yöllä

WSOY 1934

Riksin sarja 6 (1958)
Sudden death 1932

Kunnollinen ja köyhä Anne Day saa pitkän etsimisen jälkeen taloudenhoitajan paikan Ashbridgestä. Sairaalloinen perheen äiti kärsii vainoharhoista mutta Anne voittaa hänen luottamuksensa. Pian harhaluulot osoittautuvat tosiksi kun äiti kuolee hämärissä olosuhteissa. Juttu todetaan itsemurhaksi, mutta epäilys jää kytemään. Niinpä kutsutaan Scotland Yardin tarkastaja French tutkimaan asiaa. Hän saakin selvitettyä, että kyseessä on murha, mutta tekijä jää selvittämättä. Tämän jälkeen myös perheen isä kuolee ja tämäkin tapaus katsotaan itsemurhaksi. French on kuitenkin tapansa mukaan sinnikäs ja järjestelmällinen ja osoittaa että tässäkin tapauksessa on kyseessä murha. Tekijää ei vaan tahdo löytyä. Tutkittavana on visainen lukitun huoneen tapaus.

Kelpo poliisimme seuloo taas tosiasioita ja tekee päätelmiä: ”Jos Holt-Lancing oli saapunut 8.40 junalla Victoriasta, ei hän olisi voinut saapua kotiin kuin minuuttia tai paria aikaisemmin kuin itse oli sanonut. Juna oli saapunut 10.50, eikä hän ollut voinut lähteä asemalta ennen kuin 10.07 ja 10.08. Vuokra-autolla kesti noin kymmenen minuuttia ajaa The Laurelsiin. Sen tähden hänen olisi ollut mahdoton saapua aikaisemmin kuin 10.15. Rosen ilmoittama aika 10.20 oli luultavasti oikea.”

Lopussa kuitenkin niin Anne kuin Frenchkin saavat syyllisen selville. Kirja on rakennettu niin, että tapahtumia kuvaavat vuorotellen Anne ja French. Tyylikäs rikosjännäri joka jaksaa pitää lukijan mielenkiinnon yllä koko tarinan ajan.

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa vuodelta 1934: ”Crofts on kuuluisimpia monilukuisista englantilaisista salapoliisiromaanien tekijöistä. Tässä ei ote ole aivan kaavanmukainen ja juonen järjestelyssä on melkoisesti taitavuutta. Tapahtumapaikkana on englantilainen koti maaseudulla, missä ensin vaimo, sitten mies tekevät itsemurhan - kuten näyttää. Asioita katsellaan melkoiselta osalta sivistyneen taloudenhoitajattaren silmin. Niihin suuriin kirjastoihin, joihin tämän tapaista ajanvietekirjallisuutta yleensä hankitaan, kirja sopii.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti