25.6.2018

Greene, Graham: Inhimillinen tekijä

Graham Greene
Inhimillinen tekijä

Tammi 1978
The Human Factor 1978

”Maurice Castle on ystävällinen ja vaatimaton yli kuusikymmentävuotias, tekee säntillisesti työtään Englannin Salaisessa Palvelussa ja rakastaa hellästi afrikkalaista vaimoaan Sarahia ja pientä poikapuoltaan Samia. Kun hänen osastollaan paljastuu tietojen vuoto, hän välttyy epäluuloilta luotettavan olemuksensa ansiosta. Epäilykset kohdistuvat hänen alaiseensa Davisiin, joka juo hiukan liikaa ja käsittelee salaisia papereita silmäänpistävän huolettomasti. Castle ei pysty puolustamaan ystäväänsä tämän kulkiessa tuhoaan kohti. Silti hän, ja hän yksin, tietää Davisin olevan syytön.
Samoihin aikoihin Castle saa vihiä Afrikkaan liittyvästä tuhoisasta atomisuunnitelmasta. Sitä hoitelee mies, jota hän vihaa sielussaan – Cornelius Muller, joka heidän yhteisinä Afrikan-vuosinaan oli aiheuttanut Sarahin elämän tragedian. Castle toimii, kuten on hiljaisuudessa toiminut ennenkin, hän kavaltaa suunnitelman venäläisille. Jo sen tehdessään hän aavistaa joutuvansa eroamaan rakkaistaan ja pakenemaan yli rajojen – kohti maattomuutta, tarkoituksettomuutta, pysyvää epävarmuutta.
Greenen mestarillinen kaksoisagentin muotokuva kasvaa ihmisen tekojen ja tarkoitusten monisyisyydestä. Se muistuttaa miten mahtavia voimia vihan ja koston ohella ovat rakkaus ja kiitollisuus; se nostaa esiin elämän ironian, pettymysten väistämättömyyden.”


"Tämä syvän inhimillinen agenttiromaani on parhainta mitä Greene on koskaan kirjoittanut, kiinteä, ironinen, nykyelämää purevasti huomioiva, hauska, järkyttävä ja ennen kaikkea myötätuntoinen." (The Observer)

Teoksesta huokuu Greenen tuttu poissaoleva ja alakuloinen tunnelma. Tarinassa on lievää pitkäveteisyyttä minun makuuni mutta inhimillisyyttä ei tästä puutu. Jännitystä ja toimintaa on sen sijaan turha odottaa, Greenen vahvuus on tunnelman luomisessa ja ihmiskuvauksessa.

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 6/1979: ”Kohdakkoin 75-vuotias Greene on liki parhaimmillaan tässä uudessa agenttiromaanissaan, jossa jännitys kasvaa ihmisen sisäisistä ehdoista eikä niinkään ulkoisesta toiminnasta. Englannin Salaisen palvelun virkamies ja eläkeikää lähestyvä perheenisä osoittautuu kaksoisagentiksi ja pakenee Moskovaan. Syyt eivät ole taloudellisia eivätkä poliittisia, kuten tavallisesti. Miehen motiivin muodostaa 'inhimillinen tekijä' eli rakkaus mustaihoiseen vaimoon ja tämän poikaan sekä sitä tietä versonut halu auttaa vaimon rotuveljiä tämän entisessä kotimaassa Etelä-Afrikassa. Salaisten paperien vuodosta epäillään toista osaston virkamiestä, ja tämän äkkikuolemasta nousee päähenkilön syyllisyysongelma ja pakokauhu. Greenen teosten ydinkysymys on aina eettinen, ihmisen perusvalintoja koskeva, mutta vastaus ei suinkaan ole yksiselitteinen. Viime vuoden antoisimpia käännösromaaneja.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti