25.6.2018

Greene, Graham: Etusivun uutinen

Graham Greene
Etusivun uutinen

Tammi 1981
It's a Battlefield 1934

"Lontoo 1930-luvun alun talouslaman kourissa: työttömyyttä, lakkomellakoita, poliittista köydenvetoa. Sanomalehdet kertovat pääministerin matkasta Skotlantiin, Kansainliiton aseidenriisuntaneuvotteluista, jalkapallo-otteluista, murhista ja kuolemantuomioista. Yksi tällainen uutisaihe, bussinkuljettaja Jim Drover, odottaa lontoolaisessa vankilassa kuolemantuomionsa täytäntöönpanoa; hän on lakkomellakassa tappanut poliisin. Jim Drover, etusivun uutinen, pysyy lukijan kannalta vain uutisena, tavoittamattomissa vankilan seinien sisäpuolella; kuva hänestä välittyy hänelle läheisten ihmisten tai hänen asiansa kanssa tekemisiin joutuvien ihmisten kautta. Onko Drover arvokkaampi elävänä vai kuolleena? Kuka hyötyy hänen eloonjäämisestään, kuka hänen kuolemastaan? Droverin kohtaloa pohtivat hänen omaisensa, jotka keräävät nimiä adressiin hänen puolestaan, mutta kysymys askarruttaa muitakin: hänen puoluetovereitaan, Scotland Yardin apulaispoliisipäällikköä, lehtimiehiä, poliitikkoja.

Kommunistisen bussinkuljettajan armahdus osoittautuu riippuvaksi poliittisesta tilanteesta, monien seikkojen yhteisvaikutuksesta. Apulaispoliisipäällikölle Drover on vain kiusallinen oikeustapaus, joka ei itse asiassa kuuluisi hänelle ollenkaan, mutta jonka takia vaaniva varjo seuraa häntä Lontoon öisillä kaduilla. Tarjoilijana toimiva Jules kokee elämänsä tähtihetkiä taistellessaan Droverin puolesta, varsinkin kun Droverin käly vastaa hänen rakkauteensa."

Tämä on Greenen neljäs romaani. Mielestäni tämä ei ole jännäri, vaan pitkäveteinen kuvaus muutaman henkilön elämästä muutaman päivän ajalta. Tunnelma on tuttua Greeneä: poissaolevaa, nuhjuista ja surkeaa.

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 12/1981: ”Kun paljon kirjoittaneelta kirjailijalta käännetään paljon (mikä sinänsä on hyvä asia), niin väistämättä törmätään loppujen lopuksi hänen vähemmän onnistuneisiin teoksiinsa. Nyt ilmestynyt Etusivun uutinen on Greenen neljäs ja vähiten luettu romaani, kuten hän omaelämäkerrassaan sanoo. Siinä ovat mukana kaikki hyvät greenemäiset ainekset: jännitys, tarkka psykologinen ja yhteiskunnallinen näkemys, sujuva kerronta ja kirjoittamisajankohdan ylittävä ajankohtaisuus. Lakkomellakassa on bussinkuljettaja Jim Drover tappanut poliisin ja kohoaa lehtien otsikkoihin työttömyyden ja poliittisten kiistelyjen rinnalle. Greenen taistelukenttä on Droverista saatavan poliittisen hyödyn ja yksityisen ihmisen kohtalon välissä. Oikeuden epäoikeudenmukaisuus on kirjan keskeisiä teemoja. Alussa teos jauhaa paikallaan liian monissa henkilöissä, mutta loppua kohden ote tihenee aidoksi Greeneksi.” 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti