24.6.2018

Greene, Graham: Kymmenes mies

Graham Greene
Kymmenes mies

Tammi 1985
The Tenth Man 1985


”Vankileiri miehitetyssä Ranskassa toisen maailmansodan aikana: kostoksi levottomuuksista saksalaiset aikovat ampua joka kymmenennen miehen leiristä. Upporikas asianajaja Chevel saa kymmenennen arvan ja tulee hysteeriseksi. Hän on valmis luovuttamaan koko maallisen omaisuutensa sille, joka vain myy hänelle elämän… Mutta ihminen ei sokeudessaan ajattele että kohtalo, jota hän uskoo voivansa petkuttaa, kenties odottaa valepuvussa, ironinen hymy huulillaan. Kymmenes mies on aidointa, koskettavinta Greeneä: ajatteluttava ja haikea, irvokas ja tavattoman jännittävä. Greene laati tarinansa alkujaan elokuvakäsikirjoitukseksi ja kertoo kirjan alussa tämän käsikirjoituksen merkillisistä vaiheista. Samalla hän kertoo toisesta filmi-ideastaan, josta sittemmin kehkeytyi rakastettu veijariromaani Miehemme Havannassa. Keskustarinansa ohella Kymmenes mies tarjoaa siis myös herkullisen kuvauksen käsikirjoituksen vaiheista ja juonenkehittelyn mutkista.”

Vapautumisensa jälkeen Chevel matkustaa katsomaan entistä taloaan, jossa nyt siis asuu hänen sijastaan kuolleen Janvierin sisar Thérèse äitinsä kanssa. Väärän henkilöllisyyden turvin hän pestautuu näille apulaiseksi. Vaikeudet alkavat kun Chevel rakastuu Thérèseen ja paikalle saapuu sotarikollinen mies, joka väittää olevansa Chevel. Greene osaa luoda surkuhupaisien tapahtumien keskelle inhimillisen päähenkilön. Tämä on monia ajatuksia herättävä kirja.

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 6/1985: ”Esipuheessaan Greene ainakin väittää unohtaneensa tämän aikanaan elokuvakasikirjoitukseksi tarkoittamansa tekstin. Arkistoista löytyi myös kaksi kirjan alkuun sijoitettua lyhyehköä filmi-ideaa, joista toinen luonnosmaisuudestaan huolimatta on hauska ja pirullinen juttu agentista myymässä olemattomia salaisuuksia. Nimikertomus on laatuunkäypä niin dekkarina kuin psykologisena luotauksena: miehittäjät ampuvat joka kymmenennen ranskalaisen vangin, ja eräs ostaa elämänsä lahjoittamalla omaisuutensa puolestaan mestattavaksi lähtevälle. Sodan jälkeen vaihtaja palaa köyhänä tilalleen ja pestautuu palvelijaksi. Kun taloon pesiytyy myös rikollinen väittäen olevansa entinen omistaja, syntyy greenemäinen syyllisyyden ja syyttömyyden vyyhti, jonka lopuksi vaihtaja lunastaa vapautuksensa kuolemallaan. Hiukan ajan sävyttämänä, mutta tyylikkäästi Greene pitää lukijansa hyvän jutun kynsissä.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti