27.6.2018

Lovesey, Peter: Käsi krokotiilialtaassa

Peter Lovesey
Käsi krokotiilialtaassa

WSOY 1978 – Sapo 225
Mad Hatter’s Holiday 1973

”Peter Lovesey on niitä harvinaisia dekkarikirjailijoita, jotka kuvaavat mennyttä aikaa – 1800-luvun Englantia. Hänen romaaninsa ovat ajan- ja tapainkuvauksinakin täynnä mainioita yksityiskohtia. Tätä kirjaa on pidetty hänen parhaanaan.
Herra Moscropilla on erikoislaatuinen harrastus: ihmisten tarkkaileminen kiikarilla. Brightonin kylpyläkaupungin vilkas rantaelämä tarjoaakin tähän oivat mahdollisuudet. Hänen mieltään kiehtoo salaperäinen Protheron perhe, varsinkin upea Zena Prothero. Tahtomattaan herra Moscrop tempautuu mukaan mieltäkuohuttavaan seikkailuun, kun akvaarion krokotiilialtaasta löytyy ihmisen käsi. Vähä vähältä paljastuu dramaattinen tapahtumavyyhti, joka on johtanut epätoivoiseen tekoon. Ja kun juttu on selvitetty, Lovesey on tutustuttanut lukijansa moniin viktorianaikaisiin nautintoihin – luvallisiin ja luvattomiin.”

Kirjassa on mukavan outo heppu päähenkilönä. Hepun edesottamuksia kuvataan paljon, poliisin (Cribb ja Thackeray) tutkimusten jäädessä vähemmälle. Kesäisen rantaloman tunnelma Brightonissa välittyy elävästi. Loveseyn parhaita kirjoja.

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 1/1979: ”Loveseyn varsinainen kirjailijanoivallus on ollut perehtyminen viime vuosisadan loppupuolen englantilaiseen elämänmuotoon ja erityisesti silloin muodissa olleisiin urheilulajeihin, sillä niiden avulla hän on onnistunut luomaan persoonallista ominaisväriä aikaisemmin suomennettuihin dekkareihinsa. Tällä kertaa seuraillaan yli puolen välin kirjaa originellin miekkosen kiikarin linssin lävitse erään perheen lomanviettoa Brightonin suositussa kylpyläkaupungissa noihin aikoihin ennen kuin päästään kiinni varsi-naiseen juoneen, perheessä tapahtuvaan rikokseen ja murhenäytelmään. Ajan- ja tapainkuvauksessa ei nyt ole samaa kiinnostavuutta, sillä vastaavia kylpyläkuvauksia on viljalti ja paremmin kerrottuja, Lukija ennättää siis pahasti pitkästyä, ja sehän on pahinta mitä dekkarin suhteen voi tapahtua. Ihmettelenpä, kuka takakannen mukaan on mahtanut pitää tätä Loveseyn parhaana teoksena.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti