26.6.2018

Hall, Adam: Revontulet

Adam Hall 
Revontulet
 
Viihdeviikarit 1987
Northlight 1985

"Barentsin meren jäälohkareitten seassa ajelehtii merimiehen ruumis, jonka asepuvussa lukee hänen aluksensa nimi. Alus makaa syvän meren pohjamudissa, mutta silti se herättää koko maailman huomion: kyseessä on yhdysvaltalainen ydinaseella varustettu sukellusvene Cetacea. Muutaman tunnin kuluessa tyrmistyttävä uutinen on kiirinyt sekä Valkoiseen Taloon että Kremliin, ja kun asiasta uhkaa syntyä uusi kylmä sota, Englannin salaisen palvelun asiamies Quiller lähetetään Pohjois-Neuvostoliiton arktisiin oloihin selvittämään umpisolmua. Quiller on paljon kokenut asiamies, joten hän ei hätkähdä saadessaan peräänsä KGB:n ympärivuorokautisen tarkkailun, mutta kun hänen oma työnantajansa tekee siirtoja, joiden ilmiselvänä tarkoituksena on saattaa Quiller pulaan, hän oivaltaa että Operaatio Revontulet on aivan jotain muuta mitä hänelle on kerrottu. Quiller on yhtäkkiä pieni pelinappula isojen poikien pelissä, jonka panoksena saataa olla koko ihmiskunnan tulevaisuus.”

"Ensiluokan viihdettä" - The Guardian

"On vaikea kirjoittaa teosta, joka aivan kirjaimellisesti pitää lukijan otteessaan. Vain muutamat kirjailijat pystyvät samaan. Yksi heistä on Adam Hall." - The Times Literary Supplement

Kirja on jännittävä ja mielenkiintoinen vaikka asetelma onkin aivan pöhkö. Britit ja Neukut tekevät sopimuksen jossa Quiller uhrataan pelinappulana idän ja lännen huippukokouksen vuoksi. Hänen on määrä hakea Muurmanskissa toimivalta hepulta ääninauha joka todistaa venäläisten upottaneen sukellusveneen tahallaan. Quiller tapaa hepun ja saa nauhan, mutta silloin hänen kenttäohjaajansa yrittää KGB:n avulla tuhota molemmat. Saalistamassa on myös kiinalaisten sinnikkäät jäpikkäät. Lusikkansa soppaan kastaa vielä jenkkitoimittaja Liz Benedixsen. Hänellä on lopulta ratkaiseva osuus jutussa, mutta onko hän toimittaja? Quiller on välillä puolikuolleena, mutta eihän se sankarin menoa haittaa, eihän?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti