25.6.2018

Greene, Graham: Kiveä kovempi

Graham Greene
Kiveä kovempi

Tammi 1953
Brighton Rock 1938

”Graham Greenen 1938 ilmestynyt läpimurtoteos on purevan tehokas jännitysromaani. Kirjailija käyttää hyväkseen salapoliisiromaanin ja gangsterielokuvan keinoja ja käyttää niitä taiten. Kirjan päähenkilö on kuin muotokuva aikamme syrjäytyneestä nuoresta: Brightonin slummeissa kasvanut Pinkie on jo 17-vuotiaana paatunut rikollisjoukkueen johtaja. Mutta nyt hän on peloissaan: hän on tehnyt murhan ja hänet tiedetään syylliseksi. Sen tietää rehevä, iloluontoinen Ida Arnold ja sen tietää 16-vuotias Rose, jonka Pinkie nai tukkiakseen hänen suunsa. Pinkien häikäilemätön kovuus on pohjimmiltaan sisäisen epätoivon naamiota. Hän on uskonnollisen ehdoton ja on tietoisesti valinnut pahan, pahuuden, helvetin, kadotuksen. Hänen vastapoolinsa on Ida, joka osaa nauttia elämästä mutta näkee myös kirkkaasti, mikä on oikein ja mikä väärin, ja on peräänantamaton pyrkimyksessään saattaa vääräksi kokemansa tuomiolle.”

”Teos kuvaa taidokkaasti Graham Greenelle tyypillistä hyvän ja pahan tematiikkaa... järisyttävä matka väkivaltaan ja kadotukseen.” (Guardian)

”Graham Greenen romaani Kiveä kovempi, joka ilmestyi alkuaan vuonna 1938, kuuluu kirjailijan itsensä mielestä hänen parhaimpiinsa. Se kertoo Pinkiestä, Brightonin slummien kasvatista, joka jo 17-vuotiaana on paatunut rikolliskoplan johtaja. Kaksi naista tietää hänen tehneen murhan; toinen haluaa paljastaa hänet, toinen suojella. Heidän varjossaan Pinkie elää epätoivoista elämäänsä, jossa katkeruus, pelko ja pakokauhu ajavat hänet yhdestä mielettömästä rikoksesta toiseen.”

Kovin on synkkää ja surkeaa. Surullista on, että Pinkien ja Rosen kaltaisia todella on. Greenen tarinoihin kuuluu tietty alakuloisuus ja nuhjuinen tunnelma, mutta tämä vie kyllä masentavuudessaan voiton kaikista. Tämän jälkeen pitäisi lukea vaikka joku Wodehousen hupsu kirja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti