26.6.2018

Hall, Adam: Berliinin muistio

Adam Hall 
Berliinin muistio

WSOY 1966 
The Berlin Memorandum 1965

(Quiller memorandum)

"Ihmismetsästystä, petoksia, murhia - brittiläisen vakoojan arkea Berliinissä. Sana rautaesirippu ei ole pelkkä mielikuvitusta kiihottava otsikko päivän lehdessä eikä vihollinen ole aina agentti idästä. Vastapuolen mies saattaa olla harmaa varjo, fanaattisen uskon jähmettämä teloittaja. Karmea kirja mutta uskottavalla pohjalla. Hallin sankari on arvoituksellinen mies. Vastapuoli tietää hänestä vain vähän: Nimi Quiller. Perehtynyt inhimillisen muistin toimintaan. Ballistiikkaan. Itsemurhaajien psykologiaan. Ei kunniamerkkejä, kieltäytynyt niistä." 

Asiamies Quiller on jäljittänyt natseja ja toimittanut heitä tuomittaviksi. Hän on juuri palaamassa kotimaahansa, kun saa kiireellisen tehtävän astua murhatun agentin tilalle. Q on kova äijä ja työskentelee mieluiten yksin. Nytkin hän komentaa normaalit varmistusmiehet pois kintereiltään. Tehtävänä on paljastaa salaisen natsijärjestön Phönixin päämaja. Q asettuu eläväksi syötiksi natseille ja joutuu huumausaineiden avulla tehtävään kuulusteluun. En tiedä onko kirja uskottavalla pohjalla - niin kuin kansiteksti väittää - mutta päähenkilö ei ainakaan ole uskottava. Ei aihetta uuteen lukukertaan. Tämä ensimmäinen Quiller – kirja on filmattu ja mainion musiikin elokuvaan teki John Barry.

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 6/1966: ”Ihmismetsästystä, petoksia, murhia - brittiläisen vakoojan arkea Berliinissä (kirjan takakannesta). Muutahan ei itse asiassa pitäisi sanoa, sillä nämä agenttikirjat alkavat olla kuin marjat mättäällä. Beethovenia ja Belseniä ei kuulemma voi ajatella kumpaakaan yksinään, siinä kirjoittajan analyysi saksalaisuudesta. Yhtä yksinkertaista on muukin toiminta, raakuutta ja murhia on puolella ja toisella. Sotarikollisoikeudenkäynnit ja muu Saksan sodanaikaisen toiminnan jälkiselvittely on mukana antamassa todellisuuspohjaa. Tarpeeton kirja.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti