21.6.2018

Canning, Victor: Katoamispiste

Victor Canning
Katoamispiste

Jalava 1987 - Jännityksen mestarit 3
Vanishing Point 1982

”Ranskalainen taideväärentäjä saa yllättäen kuulla olevansa englantilaisen aatelismiehen poika. Hän saa isältään tietämättään luettelon englantilaisista vaikuttajista, jotka olivat valmiit perustamaan saksalaismielisen hallituksen Englantiin v.1940. Luettelo on kuumaa tavaraa ja eri maiden tiedustelupalvelut ja Mafia himoitsevat sitä. Englantilaisen Victor Canningin tyylikäs trilleri taideväärentäjistä tiedustelupalvelun verkoissa.”

”Victor Canning (s.1911) on englantilainen laadukkaiden trillerien ja agenttiromaanien kirjoittaja. Hän julkaisi ensimmäisen romaaninsa v.1934. Canningin ensimmäinen jännitysromaani oli the Chasm vuodelta 1947. Canningin romaaneista suurin osa on Amblerin perinteelle uskollisia agenttikirjoja, joissa viattomat ihmiset joutuvat tiedustelupalvelujen vainoamiksi. Tiedustelujärjestö Birdgage esiintyy useimmissa kirjoissa. Canningin kirjojen juonet ovat taitavasti suunniteltuja ja hyvin kirjoitettuja. Katoamispiste on hyvä esimerkki hänen myöhäistuotannostaan, jossa yhtyvät korkea kirjallinen taso, eleganssi, taitavat juonet ja jännitys.”

Ei niin hyvä kuin ‘Murhaaja etsii murhaajaa’, mutta silti kelpo jännäri. Päähenkilö ei kuitenkaan ole niitä kaikkein miellyttävimpiä ja tarinan moraali on mielestäni jossain määrin arveluttava.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti