26.6.2018

Innes, Hammond: Kuolleena ja elävänä

Hammond Innes
Kuolleena ja elävänä

Otava 1962
Dead and alive 1946

”David Cunningham käveli eräänä päivänä Cornwallin kivikkoista rantapolkua ja ajatteli elämäänsä ennen sotaa. Äkkiä hänen silmiinsä osui merkillinen näky: ylhäällä kalliolla lojui jättiläiskokoinen maihinnousuvene, jonka runko ojentui erään kielekkeen yli. Miten oli mahdollista, että se oli ajautunut niin korkealle nousuvesirajan yläpuolelle? Ja kuka oli se henkilö, joka liikkui aluksen kannella? Cornwallissa saattoi tapahtua mitä vain, mutta tämä ylitti sentään kaiken. Tästä tilanteesta alkaa Innesin romaani, joka on hänen kaikkein jännittävimpiään – kertomus kovapintaisista miehistä, jotka olivat päättäneet onnistua.”

Eletään toisen maailmansodan jälkeistä aikaa. David Cunningham lähtee Stuart McCraen kanssa Italiaan kunnostamallaan maihinnousuveneellä. Tarkoituksena on viedä sinne lasti Italiassa tarvittavaa tavaraa ja tuoda sieltä tavaraa myytäväksi Lontoossa. Kuultuaan hankkeesta, eräs nainen pyytää heitä etsimään kadoksissa olevaa tytärtään sieltä. Italiassa kaverukset joutuvat keskelle fasistien ja kommunistien valtataistelua. Kadonneen tytön he löytävät kurjista oloista ja auttavat hänet pakenemaan. Vene ja rahat varastetaan, mutta he saavat omansa takaisin. Tätä hienoa seikkailukirjaa lukee oikein mielikseen. Tarinasta saa aavistuksen sodanjälkeisestä sekavasta ajasta Italiassa. Mukana on romantiikkaa ja jännitystä. Taitaa mennä tusinan parhaan lukemani brittijännärin joukkoon.

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 6/1962: ”Innesin seikkailuromaaneja näkyy ilmestyvän kuin juoksevalta nauhalta. Tällä kertaa hän kertoo kahdesta brittiläisestä, jotka sodan jälkeen kunnostavat hylätyn maihinnousuveneen ja lähtevät Välimerelle yrittämään rahan tekemistä. Italiassa he kuitenkin joutuvat monenmoisiin tilanteisiin ja vaarallisiin seikkailuihin. Paitsi jännitystä romaani tarjoaa myös melko osuvalta tuntuvan kuvan sodanjälkeisestä Italiasta ja silloisesta kaaosmaisesta tilanteesta.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti