26.6.2018

Innes, Hammond: S/S Mary Dearen haaksirikko

Hammond Innes
S/S Mary Dearen haaksirikko

Otava 1957 – seikkailuromaani
The ‘Mary Deare’ 1956

”Mary Deare oli 6.000 tonni rahtialus. Se oli kahden maailmansodan melskeissä torpedoitu kolme kertaa, ja sitä ennen se oli haaksirikkoutunut kahdesti. Yli neljäkymmentä vuotta se oli kierrellyt maailman meriä. Kun se hyisenä maaliskuun päivänä saapui Biskajan lahdelta myrskyn uuvuttamana ja runtelemana ja höyrysi Kanaaliin, oli sen kohtalo täyttynyt. Mutta Mary Dearen haaksirikkoon liittyi murhenäytelmä, jonka arvoitusta koko maailman lehdistö seurasi.

Mary Dearen kertoja John Sands on meripelastusmies. Sinä yönä hän näki Mary Dearen vilahdukselta varsin oudoissa ja kolkoissa olosuhteissa oman purjeveneensä kannelta. Hän näki sen uudelleen seuraavana aamuna, kun se hylättynä ja autiona ajelehti Kanaalissa suurten matalikkojen läheisyydessä. Ja noustuaan autioon laivaan tyydyttääkseen uteliaisuuttaan hän joutui itsekin osalliseksi sen murhenäytelmään.”

Kaverukset löytävät kanaalista läheltä Ranskan rannikkoa matalikolle ajautuneen laivanhylyn. Yksi heistä kiipeää sitä tutkimaan, mutta toiset joutuvat myrskyn yllättäminä jatkamaan purjehdustaan. Hylkyyn jäänyt heppu löytää laivasta nääntyneen kapteenin. Tapaukseen tuntuu liittyvän kaikenlaista hämärää, eikä kapteeni suostu haaksirikon edeltämiä tapahtumia paljon kertomaan. Lopulta myrskyn hieman tauottua he lähtevät hylystä kumiveneellä ja vuorolaiva poimii heidät merestä.

Englannissa pidetään aikanaan kuulustelu haaksirikon syistä. Laivan luullaan lopullisesti uponneen. Todetaan epäselvyyksiä lastissa ja epäillään vakuutuspetosta. Muutamat laivasta ennen haaksirikkoa paenneet merimiehet syyttävät kapteenia eikä tämän kertomusta uskota. Kapteeni joutuu epäilyksi laivan tahallisesta tuhoamisesta ja miehistön vaaraan saattamisesta – jotkut miehistä hukkuivat. Kapteeni lähtee pelastajansa kanssa salaa vielä kerran tutkimaan hylkyä voidakseen todistaa kapteenin syyttömyyden. Heidän matkaansa yrittää estää joukko vakuutuspetoksessa mukana olleita merimiehiä. Lähellä matalikkoa heidän pieni veneensä uppoaa ja hädin tuskin he pääsevät hylylle. Lopulta roistomaisista merimiehistä pahin hukkuu ja loput suostuvat kertomaan totuuden. Kapteenin maine puhdistuu ja hän menee naimisiin.

Kyseessä on jännä meriseikkailu, josta merihenkiset lukijat varmaan nauttivat meikäläistä maakrapua enemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti