26.6.2018

Innes, Hammond: Outo maa

Hammond Innes
Outo maa

Otava 1962
The Strange Land 1954

”Kaksi saksalaisten pakkotyöläistä ystävystyi sodan aikana Essenissä: toinen oli ranskalainen kapteeni Marcel Duprez, toinen tšekkiläinen Jan Kavan. Ennen kuin Duprez sortui keuhkokuumeeseen, hän jätti Kavanille perinnön: kaukana Marokossa, aavikon rajalla sijaitsevan rauniorinteen Kasbah Foumin, tarun vanhasta hopeakaivoksesta ja velvoituksen käyttää perintöä Duprezin rakastamien berberien hyväksi. – Se kaikki oli kovin epätodellista, yhtä epätodellista kuin ne kohtalot, joihin sota oli heidät tempaissut.

Kunnes tuli aika, jolloin Kavan oli jälleen vailla isänmaata. Hän päätti ottaa perintönsä haltuunsa. Philip Katham, entinen tangerilainen salakuljettaja ja nykyinen lähetyssaarnaaja, tarvitsi lääkäriä asemalleen; Kavanille se soi mahdollisuuden päästä Marokkoon, lähemmäksi Kasbah Foumia. Hän pani liikkeelle tapahtumien vyöryn, joka hurjana näytelmänä kiisi kohti ratkaisua.

Hammond Innesin nimi takaa, että lukija seuraa tapahtumia herpaantumattomalla jännityksellä. Ja tämä on Hammond Innesiä parhaimmillaan.”

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 10/1962: ”Kovin työläästi tuntuu tämä kirja lähtevän liikkeelle. Lähetyssaarnaaja, joka tarvitsee lähetysasemalleen lääkäriä, ei piittaa siitä, että saapuva henkilö on sotkeutunut mitä kummallisimpiin juttuihin. Syyllistyypä tämä lähetyssaarnaaja tullipetokseenkin suuremmitta tunnonvaivoitta. Vähin erin juoni tiivistyy, tulee jännittävämmäksi ja kirjaan pääsee sisälle. Kuitenkin pätee Innesiin sama tosiasia, joka on miltei aina havaittavissa perin tuotteliailla kirjailijoilla: teokset heikkenevät mitä enemmän niitä tulee. Kaikkia Innesin kirjoja ei suinkaan tarvita kirjaston hyllyillä.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti