Victor Canning

Victor Canning (1911 – 1986) syntyi Plymouthissa, Devonissa, Englannin lounaisosassa vuonna 1911. Perhe muutti 20-luvun puolivälissä Oxfordiin, jossa Victor kävi Oxford Central Schoolia. Perheellä ei ollut varaa antaa hänelle yliopistokoulutusta, joten hän meni 16-vuotiaana toimistovirkailijaksi, ensin Oxfordiin ja sitten Cardiffin lähelle Weston-super-Mareen. Ensin hän kirjoitti novelleja poikien lehteen ja vuonna 1934 julkaistiin hänen ensimmäinen romaaninsa, Mr. Finchley Discovers his England. Se saavutti niin suuren menestyksen, että Canning jäi pois työstään ja antautui kirjailijan uralle. Hän kirjoittikin ahkerasti, kuuden vuoden aikana kolmetoista kirjaa kolmella eri nimellä. Lisäksi hän kirjoitti matkakertomuksia Daily Mailiin ja niistä koottu kirja julkaistiin vuonna 1936 nimellä Everyman’s England.

Vuonna 1935 hän avioitui Phyllis McEwenin kanssa ja he saivat kolme tytärtä, joista yksi kuoli lapsena. Hän tutustui jännityskirjailija Eric Ambleriin ja oli hänen kanssaan myös armeijan koulutusleirillä. Sodan aikana Victor oli aluksi ilmatorjuntapatteristossa etelärannikolla, sitten Pohjois-Afrikassa ja osallistui Sisilian maihinnousuun. Sodan lopussa hän oli mukana salaisessa tutkan kantaman tutkimuksessa ja hänet kotiutettiin vuonna 1946 majurin arvoisena.

Sodan jälkeen hän jatkoi kirjoittamista ja seuraava kirja The Chasm julkaistiin 1947. Kirjasta tehtiin filmaussopimus, mutta elokuvaa ei koskaan tehty. Sen sijaan seuraava kirja, Panther’s Moon, filmattiin nimellä Spy Hunt. Tämän jälkeen Canning kirjoitti jännityskirjan joka vuosi. Monet niistä filmattiin ja kirjoja julkaistiin USA:ssa sekä käännettiin muillekin kielille.

Kirjasta The Golden Salamander tehdyn elokuvan tuloilla hän pystyi ostamaan talon ja maapalstan Kentin maaseudulta, Kaakkois-Englannista. Elokuvan naispääosaa esitti 18-vuotias Anouk Aimee. Vuosia myöhemmin hän oli pääosassa kuuluisassa ranskalaiselokuvassa Un homme et une femme.

1950- ja 1960-luvuilla hän kirjoitti tusinoittain novelleja, jotka ilmestyivät Pulp-kokoelmissa kuten Suspense ja Ellery Queen's Mystery Magazine sekä Saturday Evening Postissa. 1960-luvun loppupuolella hän kirjoitti 4 kirjaa, joiden päähenkilönä oli yksityisetsivä Rex Carver. Nämä olivat hänen myydyimpiä kirjojaan.

Victor Canning iski silmänsä hammaslääkärinsä asumuserossa elävään vaimoon Diana Birdiin ja vehtasi tämän kanssa siinä määrin, että erosi vaimostaan Phylliksestä. Hän muutti vuonna 1970 Devoniin ja meni Dianan kanssa naimisiin vuonna 1975. Seuraavana vuonna Diana kuitenkin kuoli syöpään, mutta Victor vei jo saman vuoden lopulla vihille Adria Irving-Bellin. He asettuivat Gloucestershireen, Oxfordista länteen päin. Hän jatkoi edelleen kirjoittamista ja väsäsi muutaman radiokuunnelman, joista kolme radioitiinkin.

Hänen 1950- ja 1960-luvun jännärinsä olivat kevyempiä kuin myöhemmät, tummempisävyiset ja realistisemmat kirjansa. Ehkä keski-iän kriisissä tapahtuneet avio-ongelmat ja elämänmuutokset vaikuttivat hänen tyylinsä muuttumiseen. Tällä kirjailija-uransa loppukaudella hän kirjoitti myös kolme lastenkirjaa ja kolme historiallis-romanttista teosta kuningas Arthurista. Kirjoja Firecrest (1971) ja The Rainbird Pattern (1972) pidetään hänen parhaimpinaan. Jälkimmäinen palkittiin Crime Writers' Associationin hopeisella tikarilla vuonna 1972. Kultaisen tikarin sai sinä vuonna hänen ystävänsä Eric Ambler kirjallaan The Levanter.

Victor Canning kuoli sydänkohtaukseen vuonna 1986 Gloucestershiren Cirencesterissä. Kesken jääneen kirjan, Table Number Seven, viimeistelivät hänen vaimonsa Adria ja sisarensa Jean ja se julkaistiin postuumisti vuonna 1987. Valitettavasti Canningilta on suomennettu vain viisi kirjaa. Näistä kolme ensimmäistä ovat seikkailujännäreiden parhaimmistoa. 


Victor Canningin suomennetut teokset:

Seitsemän perhosta 1967 - House of the Seven Flies (1952)
Murhaaja etsii murhaajaa 1968 - The Hidden Face (1956)
Skorpionin kirjeet 1965 - The Scorpio Letters (1964)
Operaatio Python 1969 - The Python Project (1967)
Katoamispiste 1987 - Vanishing Point (1982)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti