21.6.2018

Bagley, Desmond: Safari

Desmond Bagley
Desmond Bagley
Safari

WSOY 1982
Windfall 1981

”Hank Hendrix on onnenpekka: häntä odottaa puolet miljoonaperinnöstä. Mutta kuka on se salaperäinen henkilö, joka perii toisen puolen? Miksi Hankia kohti ammutaan luoti? Haluaako joku koko potin puhtaana käteen? – Kireäksi käyvän jutun langat johtavat Keniaan. Seikkailusta tulee safari, jolla savannien villieläimet ovat kaikkein pienimpiä petoja.”

Bagley tämän kertainen seikkailu alkaa New Yorkista, josta Gunnarsonin etsivätoimiston tutkija Ben Hardin aloittaa Hendrixin etsiskelyn.
Heppu löytyy mantereen toiselta puolelta, mutta sitten Gunnarson antaa Hardnille potkut. Palaneen käry on niin selvä, että Hardin jatkaa oudon jutun tutkimuksia omin päin matkustamalla Lontooseen. Sieltä hän saa tukea Staffordin turvapalvelusta ja hänet lähetetään Keniaan jatkamaan tutkimuksia. Sieltä löytyy maatalouden tutkimuskeskus jossa kaikki ei ole ihan kohdallaan. Nyt tutkimusapua saadaan yllättävältä taholta ja selviäähän tämäkin mysteeri lopulta ja konnat joutuvat kiinni, ellei sitten sarvikuono ehdi ensin. Tai liekinheitin.
Ei parasta Bagleytä, mutta hyvä jännäri kuitenkin.

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 7-8/1982: ”Bagleyn mukaan yhdysvaltalaisten ja englantilaisten suuryhtiöitten sisäisestä ja ulkoisesta turvallisuudesta huolehtivien turvapalveluitten miehet ovat saaneet oppinsa omien maittensa tiedustelupalveluissa, mutta kyllästyneet törppöileviin poliitikkoihin. Vanhat suhteet ovat tietysti avuksi uudessakin työssä, joskin omienkin joukosta löytyy rikollisia tai muuten tympeitä. Keniassa tapahtuva suuren testamentin ja sen jaon metsästys on muuten tavanomainen jännäri paitsi että se kertoo Kenian poliittista historiaa ja eteläisen Afrikan valtioiden suhteista. Roistoja ovat etelä-afrikkalaiset, joiden vakoilulaitos piileksii maatalouden tutkimuslaitoksen suojissa Keniassa. Monipolvinen juoni on hallittu kuljetukseltaan, henkilökuvauksesta ei juuri voi puhua, suurempia raakuuksiakaan ei tarvita. Siistiä ja näppärää.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti