17.6.2018

MacLean, Alistair: Saattue Murmanskiin

Alistair MacLean
Saattue Murmanskiin

WSOY 1956
H.M.S.Ulysses 1955

”Alistair MacLean, maailmankuulu englantilainen seikkailuromaanien kirjoittaja, kertoo tässä teoksessaan toisen maailmansodan kovaonnisimman laivasaattueen matkasta Murmanskiin. Taistelu Murmanskiin johtavasta meritiestä riehui kiivaimmillaan vuoden 1943 alkupuolella. Scapa Flow'n laivastotukikohdasta lähti liikkeelle englantilainen saattotukialusosasto, jonka lippulaivana toimi kevyt risteilijä H.M.S. Ulysses. Menetettyään ankarassa myrskyssä miltei puolet vahvuudestaan - mm. kaikki lentotukialuksensa - saattue joutui kokonaan saksalaisten pommitus- ja torpedokoneiden armoille. Myrskyt, pakkanen ja vihollinen tuhosivat aluksen toisensa jälkeen. Englantilaisten laivojen miehistöt joutuivat taistelemaan olosuhteissa, joille ei löydy vastinetta miltään muulta sotanäyttämöltä.”

Alistair MacLean palveli toisessa maailmansodassa kahden ja puolen vuoden ajan H.M.S. Ulysses – risteilijällä torpedomiehenä. Kokemuksiensa perusteella hän saattoi kirjoittaa hyvin toden tuntuisen merellisen jännärin. Kirjaa pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaimmista merisotaromaaneista.

Tarina kuvaa Ulysses –laivan matkaa Scapa-Flowin laivastotukikohdasta Islannin pohjoispuolelle, jossa se kohtaa Halifaxista tulleen saattue FR 77:n. Rahtilaivoissa on lastina venäjälle meneviä sotatarvikkeita, hyökkäysvaunuja, lentokoneita ja öljyä. Ulyssesin on määrä suojella muutamien muiden sotalaivojen kanssa FR 77:ää. Määränpää on Murmanski. Saattuetta kohtaa alusta alkaen kaikenlaisia vastoinkäymisiä. Arktinen sää myrskyineen ja vihollisen sukellusveneet, lentokoneet ja laivat ovat alituisena uhkana. Ulyssesin miehistö on jo matkaan lähtiessä väsynyttä ja kapinahenkistä. Aluksen päällikkö, kommodori Vallery saa kuitenkin miehet jaksamaan vielä tämän yhden matkan.

Tässä ensimmäisessä MacLeanin jännärissä on väkevästi läsnä sodan kauhut kokeneen miehen tunnot. Monissa myöhemmissäkin kirjoissa MacLeanin sankarit joutuvat kokemaan kovia sekä luonnonvoimien että roistojen taholta. Tästä ensimmäisestä kirjasta puuttuu kuitenkin MacLeanin myöhemmin menestyksekkäästi käyttämä juonen yllätyksellisyys. Jännittäviä käänteitä on toki luvassa tämänkin tarinan lukijalle. Monet kutsuvat tätä MacLeanin parhaaksi, mutta omasta mielestäni tämä ei sijoitu aivan kärkeen MacLeanin tuotannossa. Sota- ja jännityskirjailija Alistair MacLean oli pitkään kaupallisesti menestynein käännöskirjailija Suomessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti