21.6.2018

Bagley, Desmond: Bahaman hauta

Desmond Bagley
Bahaman hauta

WSOY 1983
Bahama Crisis 1980

”Manganit olivat Bahamasaarten vaikutusvaltaisin suku ja bisnekset loistohotellien ympärillä sujuivat upeasti. Mutta siitä joulusta, jolloin Toma Mangan allekirjoitti sopimuksen yhtiökumppanuudesta upporikkaiden Cunninghamien kanssa, alkoi kohtalokkaiden onnettomuuksien ketju. Ylellinen loisto Bahamasaarilla alkoi saada karmeita piirteitä.”

Tavallaan jännä ja mukava kirja, mutta jotenkin tuo rikkaiden elämäntyyli ja kirjassa esiin tulevat asenteet aiheuttavat pahoinvointia.

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 2/1982: ”Bagleyssa on silloin tällöin viehättänyt hänen tapansa tutkia tapahtumapaikkojen ja joidenkin erityisaiheiden taustoja ja luoda tällä tavoin autenttisen tuntuinen runko seikkailuille. Näin on Bahamankin kohdalla: Bagley selvittää saarten taloudellista rakennetta, historiaa ja asenteita lankeamatta pitkäpiimäisyyteen. Asiataustasta huolimatta tämän kertainen seikkailutarina ei mielestäni kohoa kovin korkealle. Se on kovin lyhytjänteinen, television nopeita tapahtumavaihtoja muistuttava pinnalla liitely, missä sotketaan samaan keitokseen kuubalaisten terroristien yritykset romahduttaa turistiliikenne ja sankarin, vaaleaihoisen bahamalaisen Tom Manganin räpellykset aavisteluissaan. Sankarin nopsat tunteenvaihdokset vaimon murhan jälkeen, kidnappauksen mielenjärkytykset ja uuden avioliiton taustakuviot ovat sarjajännityksen tuttuja kaavakuvioita.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti